Zeitgeist Temelli Müfredat (Öğrenmeyi Günümüz Bağlamıyla İlişkilendirme)
Zeitgeist temelli bir müfredat, öğrenmenin çağdaş toplumsal meseleler, kültürel eğilimler ve güncel olaylarla bağlantılı olarak gerçekleştiği bir bağlantıdır. Böylece, alaka ve katılım yoluyla öğrenmeyi teşvik eden öğrencilerdir. Bu yöntem eleştirel düşünme, uyarlanabilir olma ve bilgiyi farklı şekillerde kullanma becerileriyle ilgilidir. Böylece öğrencilerin modern hayatta karşılaşacakları zorluklara hazırlanmalarını sağlar.
Zeitgeist temelli müfredat, bağlamsal uygunluk, disiplinler arası öğrenme ve aktif katılım gibi özelliklerle karakterize edilir. Temel özelliği, güncel olayları ve sosyal konuları doğrudan müfredata dahil etmesidir ki bu da öğrencilerin konular arasındaki bağlantıları tespit etmeleri için çok etkili bir öğrenme yoludur. İklim değişikliğiyle ilgili bir projede bilimin yanı sıra etik ve ekonominin de yer alması buna iyi bir örnektir; bu da öğrencinin, farklı ilgi alanlarına sahip çeşitli alanlar nedeniyle sorunun karmaşık olduğunun farkına varmasını sağlayacaktır.
Zeitgeist temelli bir müfredat hakim olduğunda daha fazla öğrenci katılımı gerçekleşir çünkü öğrencilerin yaşamlarına ve sorunlarına doğrudan hitap eden bilgi sunma şekli onlara gerçekten daha fazla alaka ve anlam sunar. Aldıkları eğitimin kendi yaşamları ve içinde bulundukları çevreyle bağlantısını kavrayan öğrencilerin öğrenme sürecine katılma olasılıkları daha yüksek olacaktır. Tarih derslerinde sosyal adalet hareketlerinden bahsetmek buna iyi bir örnektir; bu da öğrencilere kendi sosyal projelerini başlatma fikri verebilir.
Zeitgeist temelli bir müfredatın pratik bir örneği, yerel toplum sorunlarından hareketle proje temelli öğrenimi uygulayan bir lisedir. Öğrenciler kentsel gelişimin mahalleler üzerindeki etkilerini incelemiş ve en uygun çözümleri önermek için şehir planlamacılarıyla birlikte çalışmışlardır. Bu yaklaşım sayesinde öğrenciler sadece vatandaşlık görevlerini öğrenmekle kalmamış, aynı zamanda araştırma, iletişim ve ekip çalışması becerilerini de geliştirmişlerdir.
Zeitgeist temelli bir müfredatın entegrasyonu, kolaylaştırıcılar tarafından kaynak eksikliği, müfredat entegrasyonu ve öğrencilerin farklı hazırlık seviyeleri sorunu gibi çeşitli engellerle başa çıkmak zorundadır. Okul müfredatının sürekli güncellenmesi, öğretmenlerin mesleki gelişime aktif katılımını ve aynı zamanda modern kaynakların mevcudiyetini gerektirir. Bunun yanı sıra, öğretmenler, değerlendirme sınavlarını geçebilmeleri için öğrencilerle doğru bir şekilde tartışmaları gereken geleneksel konularla birlikte güncel toplumsal konularla da görevlendirilmektedir.