Evet-Ve Stratejisi (İşbirliğine Dayalı Problem Çözme)
Evet-Ve takım çalışması, oyuncuları diğer kişiler tarafından verilen fikirleri birleştirmeye ve onaylayarak onlara eklemeye yönlendiren bir problem çözme tekniğidir. Bu çalışma şekli, yaratıcılığı teşvik ettiği, açık iletişimi desteklediği ve fikirlerinizi paylaşmak ve detaylandırmak için kendinizi güvende hissettiğiniz bir ortam yaratarak ekip işbirliğini desteklediği için harika bir yöntemdir.
Evet-Ve Stratejisini çerçeveleyen temel ilkeler öncelikle kabul etme, onaylama ve genişletmeye dayanır. Katılımcıların, diğerlerinin düşüncelerine aksini söylemeden boyun eğmeleri, daha sonra diğer yönleri ortaya koymadan önce kendi kavramlarını onaylamaları ve elbette genel olarak daha güçlü bir kararın oluşmasını hedeflemeleri bir normdur. Örneğin, bir beyin fırtınası oturumu sırasında, katılımcılardan biri yeni bir pazarlama stratejisi önerdiğinde, diğer üyeler "Evet, ayrıca erişimimizi genişletmek için sosyal medya fenomenlerini de dahil edebiliriz." şeklinde cevap verebilir.
Ekipte Evet-Ve Stratejisi, saygı ve ekip ruhunu bir araya getiren bir araçtır. Ekip üyelerine birbirlerinin fikirlerini aktif bir şekilde dinleme ve takdir etme fırsatı verir, bu da daha fazla güven ve daha sıkı bir ekip bağını teşvik eder. Örnek olarak, bir ekip toplantısı sırasında, ekip üyeleri bu stratejiyi uyguladıklarında, fikirlerini ortaya atma konusunda kendilerini daha rahat hissederler, çünkü bunların memnuniyetle karşılanacağını ve hatta muhtemelen genişletileceğini, kesinlikle geri çevrilmeyeceğini bilirler.
Evet-Ve Stratejisi, farklı yerlerde zahmetsizce uygulanabilen esnek ve faydalı bir süreçtir: ekip toplantıları, yaratıcı beyin fırtınası oturumları ve problem çözme atölyeleri sırasında kullanılabilir. Özellikle tamamen yaratıcılığa dayalı bu tür ortamlarda Evet ve stratejisi çok faydalıdır; ekiplerin fikirlerini hızlı bir şekilde geliştirmeleri ve iyileştirmeleri gereken tasarım odaklı düşünme oturumlarında veya çevik proje yönetiminde kullanılabilir. Örneğin, ayrıntılı bir ürün geliştirme atölyesindeki ekipler, başlangıçtaki yönlere ilişkin yapıcı eleştirilerini oluşturma ve birleştirme stratejisini oldukça faydalı bulabilirler.
Evet-Ve stratejisinin tam olarak uygulanmasından önce ele alınması gereken bazı sorunlar vardır; örneğin alışılmış olumsuz tepkiler döngüsünü kırma ihtiyacı ve tüm katılımcılara konuşma şansı verilmesini sağlama gerekliliği gibi. Bireysel alt grup üyeleri bazen akranlarından gelen zorluklara alışkın olabilir ve bu da yaratıcılıklarını kısıtlayabilir. Bunun üstesinden gelmek için, kolaylaştırıcılar öncelikle pozitifliğin önemini vurgulayan ve aynı zamanda çekingen üyelerin fikirlerini ifade etmelerine izin veren temel kurallar oluşturmalıdır. Örneğin, yuvarlak robin paylaşımı gibi yöntemlerin kullanılması, her bir kişinin katılma fırsatına sahip olmasını sağlayabilir ve böylece Evet-Ve yaklaşımını teşvik edebilir.