Üçgenleştirilmiş Değerlendirme
Üçgenleştirilmiş Değerlendirme, öğrencinin performansı ve anlayışına dair daha bütüncül bir görüş sunmak için birden fazla veri kaynağını birleştiren bir değerlendirme yöntemidir. Öz değerlendirme, akran değerlendirmesi ve eğitmen değerlendirmeleri gibi farklı perspektiflerin dahil edilmesiyle önyargıları azaltır ve böylece değerlendirmenin güvenilirliğini artırır.
Üçgenleştirilmiş Değerlendirme üç ana veri türüne dayanır: öz değerlendirme, akran değerlendirmesi ve eğitmen değerlendirmesi. Bir öğrenci kendi öğrenmesi hakkında düşünür (öz değerlendirme), diğer öğrencilerden yorum alır (akran değerlendirmesi) ve öğretmeni tarafından değerlendirilir (eğitmen değerlendirmesi). Bu uygulama, değerlendirmenin kapsamlı olması ve farklı kişilerin görüşlerini içermesi olasılığını sunar.
Alanınızdaki E-katlı Değerlendirme sadece değerlendirmenin nicelleştirilmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tek bir değerlendirme yöntemine bağımlılıktan kaynaklanabilecek önyargıların da üstesinden gelir. Bu, öğrencinin becerilerinin daha eksiksiz bir görünümünü ortaya çıkarmak için üç değerlendiricinin, yani öz değerlendirme, akran değerlendirmesi ve eğitmen değerlendirmesinin birleştirilmesiyle elde edilir. Örneğin, akranları ve öğretmeni yapıcı eleştirilerde bulunurken kendisini mükemmel olarak değerlendiren bir öğrenci bu farktan ders çıkarabilir ve becerilerinin bazı yönlerini daha da geliştirmeye ya da tekil bir değerlendirme yöntemiyle fark edilmeyen zayıflıklarının üstesinden gelmeye çalışabilir.
Üçgenleştirilmiş Değerlendirme, öğretmenlerin K-12 sınıfları, üniversiteler ve eğitim enstitüleri dahil olmak üzere çoğu eğitim ortamında kullanabileceği güvenilir bir yöntemdir. Örneğin, bir üniversite sınıfında öğrenciler kendi kişisel düşüncelerini sunabilir, akran geri bildirimi yoluyla gruplar halinde birlikte çalışabilir ve profesörlerden resmi notlar alabilir, böylece öğrenme deneyimlerini ve sonuçlarını çeşitli değerlendirme mercekleri aracılığıyla genişletebilirler.
Üçgenleştirilmiş Değerlendirmenin uygulanması, hem öğrenciler hem de öğretmenler için olası artan iş yükünün yanı sıra değerlendirmelerin etkili bir şekilde yürütülmesi ve yorumlanması konusunda eğitim alma gerekliliğini de içeren zorlu zorlukları beraberinde getirmektedir. Öte yandan, asıl mesele farklı değerlendiricilere adil ve eşit muamelenin nasıl sağlanacağı olabilir. Örneğin, akran değerlendirmelerinin geniş bir kalite yelpazesine sahip olması genel değerlendirmenin güvenilirliğini değiştirebilir. Bununla birlikte, bu engeller yeterli eğitim ve kesin talimatların sağlanması yoluyla aşılabilir.