Dönüştürücü Öğrenme Teorisi
Dönüştürücü Öğrenme Teorisi, Jack Mezirow tarafından tasarlanmış bir eFacetheory eğitim çerçevesidir ve bireylerin eleştirel yansıtma, diyalog ve deneyimsel öğrenme yoluyla olayları algılama ve görme biçimlerini değiştirmek için izledikleri süreci ifade eder. Bu sayede, kişisel gelişim, eleştirel düşünme ve aktif vatandaşlığı teşvik etmenin temel yönlerinden biri, öğrencilerin kişisel ve profesyonel yaşamlarında daha bilinçli ve uyumlu olmalarını sağlamasıdır.
Dönüştürücü Öğrenme Teorisi'nin temel unsurları eleştirel yansıtma, diyalog ve deneyimsel öğrenmedir. Eleştirel yansıtma, kişinin kendi inanç ve varsayımlarını ve bunların geçerliliğini gözden geçirdiği öz-yansıtma sürecini ifade eder. Öte yandan diyalog, katılımcıların iletişim kurmasını ve bakış açılarını paylaşmasını sağlayarak öğrenme sürecini daha etkili hale getiren bir araçtır. Deneyimsel öğrenmeye göre, insanların genellikle yeni farkındalıklar ve anlayış değişiklikleri getirebilecek gerçek durumlarla uğraşmaları gerekir.
Geleneksel öğrenme yöntemleri öğrencinin bilgi edinmesini hedefler, dönüştürücü öğrenmenin ana odağı olan öğrencinin zihniyetini değiştirmeyi değil. İlkel öğrenme yöntemleri ezberleme ve bilginin pasif bir şekilde özümsenmesi gibi birbirini takip eden süreçleri vurgulama eğilimindedir, ancak dönüştürücü öğrenme kavramı esas olarak aktif katılım, öz-düşünüm ve eleştirel düşünme ile ifade edilir. Tüm bu faktörler bireyin kişisel değişimini toplumsal değişimle birleştirerek gerçekleştirmesini sağlar.
Gerçekte, dönüştürücü öğrenmenin tezahürü, esas olarak sağlık çalışanları için oluşturulan ve hastalarla tıbbi durumların nasıl ele alınacağına ilişkin geleneksel görüşleriyle doğrudan yüzleşen rol oyunlarına katılma fırsatı buldukları bir atölye çalışması olabilir. Bazı durumlarda, atölye çalışması sırasında deneyimleri üzerine düşünebilir ve bunları meslektaşlarıyla tartışarak katılımcıların sahip oldukları önyargıları tespit etmelerini sağlayabilirler. Bu tanıma veya farkına varma, hastalarla iletişim kurarken kullanılan tekniklerde ve nihayetinde hastaların genel bakımında bir değişikliğe yol açabilir.
Eleştirel yansıtma Dönüştürücü Öğrenmede kilit bir süreçtir çünkü bu adım sayesinde bireyler varsayımlarını, inançlarını, değerlerini ve deneyimlerini objektif bir şekilde analiz edebilirler. Bu süreç önemlidir çünkü öğrencilerin gelişimlerinin önünde engel teşkil edebilecek varsayımlarını tespit etmelerine yardımcı olarak görüşlerini yeniden gözden geçirmelerini sağlar. Örneğin, öğretim uygulamaları üzerine düşünen bir öğretmen, daha kapsayıcı yöntemler benimseme ihtiyacını fark edebilir ve böylece eğitime yaklaşımını dönüştürebilir.