Öğretmen Kolektif Yeterliği
Eğitmenlerin Kolektif Etkinliği, öğretmenlerin öğrencilerin öğrenmesini ve akademik performansını olumlu yönde etkileme kapasitelerine ilişkin ortak inançlarını ifade eder. Bu, etkili bir öğrenme atmosferi oluşturmak için zorunlu olan ekip çalışması, ilgi ve öğrencilerin sonuçlarına yönelik ortak hesap verebilirliğin odak noktasıdır.
Öğretmen Kolektif Yeterliğinin ana unsurları öğretmenler arasında işbirliği, güven ve ortak hedeflerdir. İşbirliği sayesinde öğretmenler yöntem ve bilgi alışverişinde bulunabilmekte, güven ise öğretmenlerin risk alma ve bir şeyler yaratma özgürlüğüne sahip olduğu adil bir oyun ortamı yaratmaktadır. Ortak hedefler, öğrencilerin performansını artırmaya yönelik yaklaşımların birleştirilmesinin temelini oluşturur ve aynı zamanda personelin toplam verimliliğini daha yüksek bir seviyeye taşır.
Araştırma bulgularına göre, Öğretmen Kolektif Etkililiği öğrenci başarısının en önemli göstergelerinden biridir. Öğretmenler kolektif olarak fark yaratabileceklerine inandıklarında, doğru ve etkili öğretim yöntemlerini uygulama ve gerekli eğitimlere katılma olasılıkları da artmaktadır. Örneğin, kolektif yeterliliğin yüksek olduğu kurumlarda öğrencilerin standart testlerdeki performanslarında ve mezun olan öğrenci sayısında artışa sıklıkla tanık olunmaktadır, çünkü öğretmenler öğrencilerin karşılaştıkları zorlukların üstesinden gelmek için işbirliği yapmış ve başarılı yöntemleri paylaşmışlardır.
Öğretmen Kolektif Yeterliliği, öğretmenlerin sürekli işbirliği yapmalarını, deneyimlerini paylaşmalarını ve uygulamaları üzerine düşünmelerini gerektiren mesleki öğrenme topluluklarının kurulması yoluyla okullar tarafından geliştirilebilir. Ayrıca, personel arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, takım öğretimi fırsatları, düzenli geri bildirim oturumlarının düzenlenmesi ve kolektif başarıların tanınması yoluyla da yapılabilir</span>.
Elbette, Öğretmen Kolektif Yeterliği, öğretmenlerin öğrencilerin öğrenmesi üzerindeki konsorsiyum etkisine yönelik inançlarını araştıran anketler kullanılarak değerlendirilebilir. Bu sorgulamalar öncelikle işbirliği, paylaşılan sorumluluk ve algılanan etkililik kavramlarını içermektedir. Öğretmen anket sonuçlarının yanı sıra öğrenci performans verilerinin kapsamlı bir şekilde incelenmesiyle okulların kolektif yeterlilik ve öğrencilerin akademik performansı arasındaki ilişkiye dair bir fikir edinmek de mümkündür. Böylece, etkisinin daha net bir resmi ortaya çıkacaktır.