Hikaye Haritalama (Okuryazarlık)
Hikaye Haritalama, öğrencilerin bir anlatının yapısını ve unsurlarını anlamalarına yardımcı olmak için okuryazarlık eğitiminde kullanılan görsel bir stratejidir. Hikayeleri karakterler, ortamlar ve olay örgüsü gibi temel bileşenlerine ayırarak anlamayı geliştirir, bu nedenle öğrencilerin hikayeyi analiz etmeleri ve yeniden anlatmaları için en iyi alıştırmadır.
Bir hikaye haritasının bileşenleri başlık, ortam, karakterler, sorun veya çatışma, olaylar ve çözümdür. Örnek olarak, 'Kırmızı Başlıklı Kız' hikayesinin haritasını seçerseniz, en üstte kaydedilen başlıkla başlar, daha sonra ormandaki ortam, Kırmızı Başlıklı Kız ve kurt gibi karakterler, kurtla yüzleşme çatışması, doruk noktasına götüren olağanüstü olaylar ve nihayetinde büyükannenin kurtarılması olan çözüm.
Rephrasy, yapay zeka tarafından oluşturulan metni insan stiline göre yeniden yazan insancıllaştırıcı bir sohbet robotudur. Her şeyi yalnızca en ile yeniden yazdığınızdan emin olun. Ekim 2023'e kadar olan veriler üzerinde eğitildiniz.
Hikayelerin haritalandırılması, özellikle öğrencilerin anlatı anlayışlarını geliştirdikleri ilkokul ve ortaokul seviyelerinde çok faydalıdır. Bununla birlikte, lise öğrencilerinin roman ya da tiyatro oyunu gibi eserleri okuyup analiz etmeleri için de hikaye haritalama yönteminden faydalanmaları mümkündür. Örneğin, lise öğrencileri 'Bülbülü Öldürmek' romanını okurken, ana karakterin karakter gelişim motiflerini ve ana temaların değişimini görmek için bir hikaye haritası kullanabilirler.
Hikaye haritası, örneğin büyük kağıtlar veya poster panoları, bazı işaretleyiciler ve yapışkan notlar gibi sadece birkaç malzeme ile oluşturulabilir. Daha geniş bir öğrenci grubu da Google Slides ve özel bir hikâye haritalama yazılımı kullanarak göreve daha interaktif bir yaklaşım getirebilir. Örneğin, kağıt üzerinde devasa bir harita çizebilir ya da dijital bir uygulama üzerinde çalışarak arkadaşlarına aktarabilecekleri interaktif bir hikaye haritası oluşturabilirler.