Sosyal Öyküler (Özel Eğitim)
Sosyal masallar, bireylere (özellikle otizm spektrum bozukluğu olanlara) sosyal durumları ve uygun tepkileri anlamada yardımcı olmayı amaçlayan özlü anlatılardır. Sosyal eğitimin ele alındığı ortamlar ve öğrencilerin yapılandırılmış bir şekilde sosyal beceriler edindikleri yollar olmaları nedeniyle özel eğitimin ayrılmaz bir parçasını oluştururlar.
Bir Sosyal Hikaye genellikle birkaç hayati bölümden oluşur: bir başlık, durumu tanıtan bir giriş, çevreyi gösteren tanımlayıcı cümleler, diğer insanların düşüncelerini ifade eden perspektif cümleleri, doğru hareket tarzını tavsiye eden yönlendirici cümleler ve sosyal davranışın önemini tekrarlayan bir sonuç. Örneğin, bir doktorun muayenehanesine yapılan ziyareti konu alan bir Sosyal Hikayede, gerçekler kişinin ne beklemesi gerektiği ile ilgili olacaktır, örneğin Doktor boyumu ve kilomu kontrol edecek' ve 'Kafam karışırsa soru sorabilirim' gibi bazı öneriler.
Sosyal hikayeler, bireyi kendi hızıyla karşılayarak kişiselleştirilir. Bu, bireyin tercih ettiği dilin dikkate alınmasını ve saygı duyulmasını, kişisel deneyimlerinin tutarlı bir şekilde kullanılmasını ve resimler veya semboller gibi görsel desteklerin dahil edilmesini içerir. Örneğin, bir etkinlikten diğerine geçmekte zorlanan bir çocuk, oyun zamanından atıştırma zamanına geçmeye benzer bir senaryoyu gösteren ve görsel desteklerin değişimin her aşamasını açıkladığı bir Sosyal Hikaye okuyabilir.
Sosyal Hikayelerin kullanımı sınıflar, evler ve terapi seansları gibi farklı ortamlarda yaygındır. Bunlar özellikle çocuk hayatında değişiklikler yaşarken, yeni bir şeye başlarken veya belirli sosyal becerilerde ustalaşırken değerlidir. Örneğin, bir çocuk okulun ilk gününe hazırlanmak için ne yapacağını, kiminle tanışacağını ve duygularını nasıl ifade edeceğini anlatan bir Sosyal Hikaye kullanabilir, böylece kaygı azalır.
Şirket tarafından yapılan araştırmalar, Sosyal Hikayelerin otizmden etkilenen bireyler için sosyal becerileri geliştirmenin, kaygıyı azaltmanın ve iletişimi iyileştirmenin en etkili yollarından biri olduğunu ortaya koyuyor. Gözlemler, Sosyal Hikayelerin sosyal etkileşim yenilikleri ve sosyal işaretlerin daha iyi bilinmesi gibi davranış değişikliklerine yol açabileceğini ortaya koymuştur. Örneğin, bir araştırma, Sosyal Hikayeleri düzenli olarak kullanma alışkanlığına sahip olan öğrencilerin, sınıf arkadaşlarıyla iletişim kurma isteklerini ifade etmede, bu alışkanlığa sahip olmayanlara göre daha iyi olduklarını göstermektedir.