Sosyal-Duygusal Öğrenme Yetkinlikleri
Sosyal-Duygusal Öğrenme (SDÖ) yetkinlikleri, bireyleri sosyal ve duygusal açıdan güçlendiren çeşitli becerileri ...
Sosyal-Duygusal Öğrenmenin temel yetenekleri öz farkındalık, öz yönetim, sosyal farkındalık, ilişki becerileri ve sorumlu karar verme becerilerinden oluşur. Örneğin, öz-farkındalık kişinin kendi duygu ve düşüncelerini tanımlayabilmesini, ilişki becerileri ise akranlarıyla iyi iletişim kurabilmesini ve çatışmaları çözebilmesini ifade eder.
Sosyal-Duygusal Öğrenme, belirli programlar, sınıf etkinlikleri ve okul çapında girişimler yoluyla bir okul müfredatına dahil edilebilir. Örneğin öğretmenler, takım çalışması ve iletişim becerilerini geliştirmek için grup projeleri üzerinde çalışmak veya öz düzenlemeyi teşvik etmek için öğrencilere farkındalık uygulamaları aşılamak gibi halihazırda var olan konulara SDÖ dersleri ekleyebilirler.
Duygusal öğrenmenin küçük bir parçası bile olsa Sosyal-Duygusal Öğrenme'nin öğrenciler için avantajları akademik performans, duygusal düzenleme ve kişilerarası becerilerde artıştır. Çalışma sonuçlarına göre, SDÖ programlarına katılan öğrenciler sadece notlarını yükseltmekle kalmıyor, aynı zamanda stres ve çatışmalara karşı daha dayanıklı hale geliyor ve bu da daha mutlu bir okul ortamı sağlıyor.
Açık iletişimin eklenmesi, duygusal zekanın gösterilmesi ve empatinin teşvik edilmesi, ebeveynlerin evde Sosyal-Duygusal Öğrenme sürecine yardımcı olabilecekleri üç yoldur. Örneğin, ailenin bir yemek sırasında günün farklı duygularını tartışması veya birlikte çalışmayı ve problem çözmeyi teşvik eden oyunlara katılması, çocuklara okulda öğretilen SDÖ becerilerini geliştirebilir.