Korumalı Öğretim Gözlem Protokolü (SIOP)
Dil ve içerik öğretimini entegre eden Korumalı Öğretim Gözlem Protokolü (SIOP), temel olarak İngilizce Dil Öğrenenlerin (ELL) akademik başarısını desteklemek için geliştirilmiş araştırmaya dayalı bir öğretim çerçevesidir. İçeriği öğrencilere anlaşılır bir şekilde sunarken aynı zamanda kapsayıcı bir sınıf atmosferi yaratmak için hayati önem taşıyan dili geliştirmek için kullanılan stratejilere odaklanır.
SIOP modelinde sekiz temel unsur yer almaktadır: Derse Hazırlık, Arka Plan Oluşturma, Anlaşılır Girdi, Stratejiler, Etkileşim, Alıştırma ve Uygulama, Ders Sunumu ve Gözden Geçirme ve Değerlendirme. Her bir unsur belirli bir öğretim stratejisine adanmıştır; örneğin, öğrencilerin ön bilgilerini harekete geçirmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, eğitmenler dil pratiği için eğlenceli fırsatlar da sağlayabilir. Bir öğretmen, öğrencilerin soyut kavramları daha iyi anlayabilmeleri için ders hazırlığında resimler ve gerçek nesneler kullanabilir.
SIOP, ELL'leri, içerik öğrenimine paralel olarak dil gelişimini teşvik eden sistematik stratejilerin tanıtılması yoluyla savunur. İşbirlikli öğrenme, modelleme ve iskele kurma gibi bu yöntemler, öğretmenlerin ELL'lerin anlamlı etkileşime girebilecekleri sosyal bir ortam yaratma yollarıdır. Örneğin, bir fen dersinde, öğrenciler gözlemlerini ifade etmek için bir ortakla birlikte çalışabilir, böylece hem dil pratiği yapmış hem de içeriği anlamış olurlar.
Kesinlikle, SIOP modeli çok işlevlidir ve matematik, fen ve sosyal bilgiler gibi bir dizi disiplinde kullanılabilir. Eğitimciler, SIOP tekniklerini kendi konu alanlarının benzersiz dil ve içerik hedeflerinin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde değiştirme olanağına sahiptir. Örneğin bir sosyal bilgiler dersinde öğretmen, öğrencilere geçmiş olaylarla ilgili bilgilerin sınıflandırılmasında yardımcı olmak için grafik düzenleyiciler kullanabilir, bu da içerik ustalıklarına ve dil gelişimlerine yardımcı olacaktır.
SIOP modeli, hem dil yeterliliğini hem de içerik bilgisini değerlendirmeye yardımcı olduğu için değerlendirmeye büyük önem vermektedir. Öğretmenler, öğrencilerin kavrayışlarını ölçmek ve dersin işlenişinde değişiklikler yapmak için ders sırasında biçimlendirici değerlendirmeler kullanmaya teşvik edilmektedir. Örneğin, öğretmen, öğrencilerin derste sunulan kelimeler hakkındaki bilgilerini ölçmek için çıkış biletlerini kullanabilir, böylece anında geri bildirim verebilir ve belirli yardımlara yönlendirebilir.