Kendi Kendini Düzenleyen Öğrenme
ÖDÖ ya da öz-düzenlemeli öğrenme, hedef belirleme, ilerlemeyi izleme ve kendi öğrenme tekniklerini yansıtma yoluyla kendi öğrenmelerinin efendisi olmayı öğrenen bireylerin dahil olduğu bir prosedürdür. Bunlar, çeşitli eğitim durumları ve zorluklarla başarılı bir şekilde yüzleşmek ve bunlarla başa çıkmak için eğitilmiş bir tür bağımsız öğrenenlerdir.
Öz-Düzenlemeli Öğrenmenin temel unsurları hedef belirleme, öz-izleme, öz-yansıtma ve öz-değerlendirmedir. Örneğin, bir öğrenci matematik becerilerini geliştirmek için bir hedef belirleyebilir, sınavlar aracılığıyla ilerlemesini takip edebilir, çalışma yöntemlerine geri dönüp bakabilir ve son olarak iyileştirme alanını bulmak için performansını değerlendirebilir.
Öz-Düzenleyici Öğrenme öğrenciler için karanlıkta bir ışık gibidir. Bunu, öğrenme sürecine aktif olarak katılmalarına yardımcı olarak yapar. Öğrenciler akıllı hedefler belirleyebilir ve öğrenme yollarını değerlendirebilirler. Bu nedenle, çalışmalarıyla daha fazla ilgilenir ve sorumluluk alırlar. Sonuç olarak, bir şeyleri daha iyi öğrenirler ve daha yüksek notlar alırlar. Bunun tipik bir örneği, konularla ilgili bilişlerini sık sık kontrol eden bir öğrencinin, zorlanmasının nedeninin yanlış anlamaları olduğunu gözlemlediğinde ekstra yardım veya medya arayışına girmesidir.
Motivasyon, öz-düzenlemeyi öğrenme sürecini etkileyen ana faktördür. Çoğu zaman düşünme ve öğrenmeyi öğreten daha etkili öz-düzenlemeye yönelik doğuştan gelen bir dürtüdür. Örneğin, tarihi konulara büyük ilgi duyan bir öğrenci fazladan araştırma yaparak öğrenme düzeyini artırabilir.
Öğrenciler, çalışma programları yapmak, kendi kendilerine testler uygulamak ve öğrenme günlüğü tutmak gibi çeşitli öğrenme stratejilerinden faydalanarak öz düzenleme becerilerini öğrenebilirler. Örneğin bir kız öğrenci, sınavına çalışmak için gerekli materyalleri içeren haftalık bir program hazırlayabilir, böylece zamanı konusunda ne yapması gerektiğini öğrenebilir ve akademik hedefine doğru ilerleyip ilerlemediğini takip edebilir.