Kendi Kendini Açıklayan Yöntemler
Kendi kendini açıklayan yöntemler, öğrencilerin materyallerle aktif bir şekilde ilgilenerek kişisel bir anlayış geliştirmelerine yardımcı olmak için doğrudan uygulanan öğretim tekniklerindeki yenilikleri temsil eder. Bu tür yöntemler esas olarak öğrencilerin düşünce süreçlerini ve akıl yürütmelerini ifade etme sürecine odaklanır ve bu da akılda tutma ve anlama becerisi üzerinde vurgulayıcı bir etkiye sahiptir.
Öğrencilerin bir problem çözme görevi sırasında düşüncelerini dile getirmelerine olanak tanıyan bir yöntem olan sesli düşünme protokolleri ve öğrencilerin bir metni kendi sözcükleriyle yeniden ifade ettikleri özetleme teknikleri, kendi kendini açıklayan örnek yöntemler arasındadır. Ayrıca, öğrencilerin kavramları birbirlerine açıkladıkları akran öğretimi ve öğrencilerin öğrenme süreciyle ilgili bilişlerini geçici olarak tartıştıkları yansıtıcı günlük tutma da kendi kendini açıklayan yöntemlerdir.
Kendi kendini açıklama stratejileri, öğrencilerin daha iyi sonuçlar elde etmelerine yardımcı olan araçlardır, çünkü bunu yaparak içerik hakkında derinlemesine düşünmelerini gerektirir. Öğrenme süreci boyunca, anladıklarını ifade eden öğrencilerin bilmedikleri şeyleri bulma, yeni bilgileri zaten var olan bilişsel yapılarla ilişkilendirme ve böylece hafızalarını geliştirme olasılıkları daha yüksektir. Yapılan çalışmalar, kendi kendine açıklama yapmanın öğrencilerin sınav sonuçlarının daha iyi olmasına yol açtığını, çünkü öğrencilerin çalıştıkları konu hakkında daha net bir kavram geliştirdiklerini doğrulamıştır.
Kendini açıklama yöntemlerinin öğretim süreçlerinde K-12 sınıfları, yükseköğretim kurumları ve çevrimiçi öğrenme platformları gibi farklı bağlamlarda uygulanabildiği görülmektedir. Bu yöntemler, öğrencilerin karmaşık görevlerle uğraşırken ya da problem çözme stratejileri üzerinde tekrar düşünmeleri gerektiğinde akıl yürütmelerini ifade edebildikleri matematik ve fen gibi eleştirel düşünme ve problem çözme gerektiren disiplinlerde son derece avantajlıdır.
Öğretmenlerin karşılaştığı zorluklar, düşüncelerini dile getirmeye daha az istekli olan öğrencilerin karşılaştığı zorluklardır; bu da aslında güven eksikliğinin veya yanlış yapma korkusunun doğrudan bir sonucudur. Buna ek olarak, öğretmenler, öğrencilerin kendilerini daha iyi ifade edebilmelerine yardımcı olmak için öğretimde ve daha fazlasında rol almalıdır. Bu zorlukları aşmak için planlı dersler, düşünce listeleme tekniklerinin gösterilmesi ve deneme ve tartışmaya açık bir sınıf atmosferi oluşturulabilir.