Duyarlı Sınıf
Duyarlı Sınıf, ana odağın duygusal-sosyal öğrenme, öğrencilerin aktif katılımı ve sınıftaki olumlu topluluk olduğu bir öğretim yöntemidir. Özellikle öğrenciler ve öğretmenler arasında saygı, sorumluluk ve işbirliği yoluyla öğrencilerin hem akademik hem de sosyal olarak en iyi başarısını teşvik eden samimi ve kapsayıcı bir öğrenme atmosferi oluşturmayı amaçlamaktadır.
Duyarlı Sınıfta Yaşam Öncelikle, sosyal-duygusal öğrenmenin önemi, akademik ve sosyal becerilerin entegrasyonu ve olumlu bir sınıf ortamı yaratan etkili öğretim stratejilerinin kullanımı temel ilkeleridir. Örneğin, öğretmenler topluluk oluşturmak için sabah toplantıları düzenler ve öğrencilere empati ile ifade etmeyi ve dinlemeyi öğretir.
Takım halinde öğrenmeyi sağlayan ve aktif olarak etkinliklere katılan destekleyici bir sınıf ortamı oluşturmak, Duyarlı Sınıfta öğrencilerin akademik performansını artırmanın kesin bir yoludur. Bulgular, bu öğretim yönteminin bir parçası olan bu tür öğrencilerin daha da başarılı olması gerektiğini, çünkü sınıf arkadaşlarına ve öğretmenlerine bir yakınlık algıladıklarını, dolayısıyla öğrenmeye daha fazla motive olduklarını belirtmektedir.
Duyarlı Sınıf, öğretmenlerin kolaylaştırıcı ve rehber olarak hareket ettiği, öğrencilerin aktif katılımını sağladığı ve kendi kendilerini düzenlemelerine yardımcı olduğu bir yerdir. Öğrenciler arasında problem çözme ve sorumlu öğrenme becerilerinin geliştirilmesine yardımcı olan grup öğrenimi, yansıtma ve geri bildirim gibi bazı özel stratejiler kullanırlar. Örnek vermek gerekirse, öğretmenler öğrencileri eklemeler yapmaya ve fikirlerini birlikte paylaşmaya zorlamak için 'sorumlu konuşma' yöntemini kullanabilir.
Duyarlı Sınıfta öğrencilerin çoğunlukla gözlemlediği tipik bir uygulama, birbirlerini selamlamak, haberleri paylaşmak ve bir grup etkinliğine katılmak için bir araya geldikleri 'sabah toplantısı'dır. Bu uygulama, aile gibi hissedilen bir sınıf yaratmanın yanı sıra güne olumlu bir şekilde başlamaya yardımcı olur ve aynı zamanda öğrenci gelişimi için önemli olan iletişim ve empati için gerekli temel sosyal becerileri öğretir.