Eğitim Araştırmalarında Regresyon Analizi
Regresyon analizinin uygulanması yoluyla, eğitim araştırmacıları bunu eğitim değişkenleri arasındaki çeşitli ilişkileri araştırmak için istatistiksel bir araç olarak kullanmaktadır. Örüntülerin tanımlanmasında, sonuçların tahmin edilmesinde ve araştırmacılar arasında öğrenci performansını ve eğitim verimliliğini etkileyen farklı faktörler hakkında içgörü sağlamada etkilidir.
Eğitim araştırmalarında regresyon analizinin temel amacı, bağımsız değişkenler (öğretim yöntemleri veya sosyo-ekonomik durum gibi) ile bağımlı değişkenler (öğrenci başarısı gibi) arasında var olan bağlantıların düzeyini ve türünü tespit etmektir. Sınıf büyüklüğü ve öğretmen deneyimi gibi çeşitli faktörlerin öğrencilerin standartlaştırılmış test puanları üzerindeki etkisini belirlemek için regresyon analizi kullanan bir çalışmanın incelenmesi buna örnek olarak verilebilir.
Regresyon analizi yoluyla eğitimde kanıta dayalı karar vermenin desteklenmesi, öğrenci başarısı üzerinde en büyük etkiye sahip değişkenlerin altını çizme kabiliyeti sayesinde mümkün olmaktadır. Analizin, bir özel ders programına daha fazla mali kaynak tahsis edilmesinin çok daha fazla sayıda öğrencinin daha yüksek notlar almasına karşılık geldiğini ortaya koyması buna somut bir örnektir. Böylece, politika yapıcılar doğru hareket tarzına yönlendirilir ve kaynakları eğitim programlarının ve tedbirlerinin geliştirilmesine daha verimli bir şekilde tahsis edebilirler.
Eğitim araştırmalarında doğrusal regresyon, lojistik regresyon ve çoklu regresyon yaygın olarak kullanılan regresyon modellerinden bazılarıdır. Çoğunlukla test puanları gibi değişkenlerin tahmininde kullanılan doğrusal regresyon sürekli sonuçlara ihtiyaç duyarken, lojistik regresyon bir dersten geçme ya da kalma gibi kategorik sonuçlar için kullanılır. Çoklu regresyon, analizcilerin aynı anda bir dizi değişkeni dikkate almaları için bir araç sağlar ve bu da süreç hakkında daha iyi eğitilmelerini sağlar.
Regresyon analizi son derece yetenekli bir araçtır, ancak kusurları da yok değildir; en önemli sorun ihmal edilen değişken yanlılığı olasılığıdır, yani bazı önemli faktörlerin modelin dışında bırakılması, sonuçların hatalı hale gelmesinin nedenidir. Ayrıca, nedensellik korelasyondan farklıdır; dolayısıyla, araştırmacılar elde ettikleri bulguların yorumlanmasında ihtiyatlı olmalıdır. Örneğin, bir regresyon analizi ev ödevlerini tamamlama ile öğrencilerin akademik başarısı arasında bir bağlantı olduğunu gösterebilir; ancak bu, diğer faktörler hesaba katılmadan notları artıran tek etkenin ev ödevleri olacağı anlamına gelmez.