RAN Stratejisi (Kurgusal Olmayan Okuma ve Analiz)
RAN Stratejisi (Reading and Analyzing Nonfiction) kurgusal olmayan metinlerle çalışırken eleştirel okuma ve düşünme becerilerine odaklanan bir öğretim yöntemidir. Okuyucuların ana fikri belirlemelerini, argümanları değerlendirmelerini ve bilgileri birleştirmelerini sağlar, böylece öğrenme ve akılda tutma sürecini geliştirir.
RAN Stratejisi şu önemli bileşenleri içerir: tahmin etme, netleştirme, sorgulama ve özetleme. Başlangıçta, okuyucular metnin kapağına ilişkin tahminlerde bulunurlar, bu da ön bilgilerini harekete geçirir. Daha sonra, kafalarını karıştıran noktaları netleştirir, yazarın argümanlarını sorgular ve ardından ana fikirleri kendi kelimeleriyle söyleyerek özetlerler, bu da anlayışlarını pekiştirir.
RAN Stratejisi, öğretmenlerin stratejiyi modelleyebileceği ve bu şekilde öğrencileri kurgusal olmayan metinleri aktif bir şekilde okumaya teşvik edebileceği rehberli okuma oturumları gibi eğitim bağlamlarında uygulanabilir. Örneğin, öğrencilerin çevre bilimi ile ilgili bir bölüm okudukları ve daha sonra iklim değişikliğinin sonuçlarını tahmin edebildikleri, terimleri netleştirebildikleri, nedenler hakkında sorular sorabildikleri ve anlayışlarını geliştirmek için ne bulduklarını özetleyebildikleri bir durumu ele alalım.
RAN Stratejisi, okuyucuları metinle aktif olarak çalışmaya ittiği için bir anlama ve hafıza aracıdır. Okuyucuların metin hakkında eleştirel düşünmeye sevk edilmesi, ki bu da onların metin üzerinde düşünmeye sevk edilmesinin yollarından biridir, sadece metni anlamalarına yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda üst düzey düşünme becerilerini de güçlendirecektir. Örneğin, bu yöntemi kullanan bir tarihsel anlatı okuru, tarihle ilgili kurgusal olmayan bir kitabın temasını büyük ölçüde günümüz meseleleriyle ilişkilendiren kişidir.
Kuşkusuz, RAN Stratejisi dijital kurgusal olmayan metinler için çok esnektir. Okuyucular aynı teknikleri web tabanlı makaleler, e-kitaplar veya araştırma makaleleri kullanarak da uygulayabilirler. Örneğin, teknoloji trendleriyle ilgili dijital bir makaleyi okurken, sonraki gelişmeleri tahmin edebilir, teknik terminolojileri açıklayabilir, kaynakların güvenilirliğine itiraz edebilir ve makale bulgularının çıkarımlarını sentezleyebilirler.