Çeyrek Tabanlı Farklılaştırma
Çeyrek Bazlı Farklılaştırma, işletmeler tarafından ürün veya hizmetlerini rekabetçi bir pazardan farklılaştırmak için kullanılan stratejik bir yaklaşımdır. Şirketlerin benzersiz satış önerilerini belirleyebilmeleri ve böylece ürünlerini müşterilerin özel gereksinimleriyle eşleştirebilmeleri ve böylece daha fazla sayıda memnun ve sadık müşteriye sahip olabilmeleri için pazar segmentlerini bir çeyrek model aracılığıyla analiz etmeyi önerir.
Çeyrek Bazlı Farklılaştırma'nın temel amacı, şirketlere rekabetçi bir pazarda özel değer önerilerini tanımaları ve vurgulamaları konusunda yardımcı olmaktır. Ürün veya hizmetlerin fiyat, kalite ve müşteri ihtiyaçları gibi belirli standartlara göre çeyreklere ayrılması sayesinde kuruluşlar, farklı müşteri segmentlerini başarılı bir şekilde hedefleyebilecek ve her bir grupla bağlantı kuran pazarlama kampanyaları tasarlayabilecek konuma gelir. Örneğin, bir teknoloji firması bu çerçeveyi kullanarak parasının karşılığını veren cihazları daha üstün modellerden ayırabilir ve böylece her kategorinin belirli mesajlar almasını sağlayabilir.
Dörtlü Temele Dayalı Farklılaştırma'nın uygulanabilmesi için öncelikle derinlemesine bir pazar araştırması yapılması gerekir; böylece işletmeler, sektörlerini farklılaştırmada tipik olarak maliyet, yenilik ve müşteri deneyimi gibi anahtar boyutların kapsamlı bir listesini oluşturabilirler. Daha sonra işletmeler, belirlenen kriterlerin ardından ürün veya hizmetlerini çeyreklere yerleştiren bir grafik çizmelidir. Olası bir örnekte, otomobil üreticisi buluşlarını yeşil alan ve ek bir lüks özellik gibi bir karakteristikle kadranlara ayırabilir. Öte yandan, şirket daha dolu bir araç vb. geliştiriciler, rekabet tarafından belirlenen belirli ürün özelliklerini aşarak her bir segmenti zenginleştirmek için strateji setlerini kolaylaştırmaktadır.
Çeyrek Bazlı Farklılaştırmada sıkça karşılaşılan sorunlardan bazıları, çeyreklerin doğru bir şekilde belirlenmesi ve bunların dalgalanan pazar durumuyla uyumluluğunun sağlanmasıdır. Şirketler, ürünlerin yanlış sınıflandırılması sorunuyla karşı karşıya kalabilir ve bu da etkisiz pazarlama stratejilerinin uygulanmasına ve sonuç olarak fırsatların kaçırılmasına neden olabilir. Ayrıca, farklılaşmaya çok fazla vurgu yapmak da ürün gruplarının karmaşıklaşmasına ve dolayısıyla tüketicilerin farklılıkları anlamasının zorlaşmasına neden olabilir. Örneğin, bir akıllı telefon markası farklı çeyreklerde çok fazla model piyasaya sürebilir ve bu da tüketicilerin seçim yapmalarına yardımcı olmak yerine kafalarının karışmasına neden olabilir.
Çeyrek Bazlı Farklılaştırmanın doğru bir şekilde uygulandığını gösteren bir firma olarak Apple Inc. Apple, ürünlerini, üst düzey bir model olan iPhone Pro ve daha düşük özelliklere sahip bir model olan giriş seviyesi iPhone SE için en yüksek fiyatlar gibi birden fazla çeyrekte haritalandırarak, farklı tüketici segmentlerini etkili bir şekilde hedeflemektedir. Bu yöntem sadece pazarda satış yapmak için en etkili yöntem olmakla kalmıyor, aynı zamanda markalaşma için de son derece önemli bir araç çünkü şirket değişken müşteri tercihlerini karşılayan farklı modeller sunuyor, ancak hiçbir aşamada lüks etiketini azaltmıyor.