Çekme Talimatı
Çekerek öğretim, belirli öğrencilerin sınırlı bir süre için normal sınıflarından çıkarıldığı ve yardıma ihtiyaç duydukları belirli beceriler veya konularda ayrı olarak eğitildikleri bir öğretim yöntemidir. Bu yöntemin temel özelliği, öğrenci için etkili olacak şekilde zamanında öğretme imkanı sağlamasıdır. Ayrıca, öğrenci bir sorunu öğrenebilir ve istediği şekilde çözebilir, bu da öğrencinin daha iyi anlamasını ve daha fazla katılımını sağlayacaktır.
Çekme eğitiminin temel amacı, ihtiyaç duyan öğrencilere ekstra destek vermek veya onlara genel sınıfın dışında zenginleştirme olanakları sunmaktır. Örneğin, okumada zorlanan bir kız çocuğu, becerilerini kendi hızında geliştirmesini sağlayacak ve sınıfın geri kalanını geride bırakmayacak odaklanmış okuma yazma eğitimine katılabilir.
Müdahale becerilerine ya da öğrenme yardımlarına en çok ihtiyaç duyan öğrenciler beyin hasarı olanlar, akademik alanlarda öğrenme güçlüğü çekenler, öğretim dilinde iyi olmayan öğrenciler ya da öğretmenin sınıfın ilerisinde olduğunu düşündüğü ve daha zorlu projeler vermek istediği öğrencilerdir. İleri düzeydeki öğrenciler için özel bir programda daha karmaşık projeler yapmasına izin verilen yetenekli bir öğrenci buna örnek olarak verilebilir, bu da onun ana sınıfta sıkılmadan zihnini geliştirmesi için iyi bir fırsat olacaktır.
Çekerek eğitim elbette bu yaklaşımla desteklenecek öğrencileri belirlemek için bir araya gelen öğretmenler, özel eğitimciler ve destek personelinin ekip çalışmasının bir sonucudur. Okullar, öğrencileri temel dersler dışındaki derslerle aynı zamanda çekerek öğrencilerin ana içerikten hiçbir şey kaçırmamasını sağlayabilir. Örneğin, bir okul bir grup öğrenciyi matematik müdahalesi için sanat dersinden çıkarabilir, böylece gün boyunca kesintiye uğramazlar.
Çekme yöntemi avantajlı olsa da, öğrencilerin hayati sınıf etkileşimlerini ve sosyalleşme şanslarını kaçırma riski gibi bazı dezavantajları vardır. Ayrıca, uygun şekilde yapılandırılmadığı takdirde, öğrenciler arasında yalnızlık veya damgalanma duygularına yol açabilir. Örnek vermek gerekirse, sürekli dışarıda kalan bir öğrenci arkadaşlarından farklı olduğunu düşünebilir ve bu da kendine olan güvenini zedeleyebilir.