Proje Tabanlı Öğrenme (PTÖ)
Öğrencileri sadece bilgilerini test etmek yerine daha uygulamalı ve gerçek dünyadan projelere dahil etmek, onların katılımı olmadan hayal bile edilemeyecek olan proje tabanlı öğrenmedir (PTÖ). Böyle bir şeyi öğrenmenin bir yöntemi olarak, öncelikle eleştirel düşünme, ekip çalışması ve öğrenme sürecinin yalnızca daha etkili olmasına değil, aynı zamanda öğrencilerin günlük yaşamlarının sorunlarıyla daha fazla ilgili olmasına yardımcı olan sorunları çözme becerisine dayanır.
Proje Tabanlı Öğrenmenin temel unsurları, öğrencilerin ilgisini çeken tetikleyici bir sorgu, öğrencilerin konuyu araştırdığı ve tartıştığı uzun süreli sorgulama, öğrenciler arasında işbirliğine odaklanma ve nihai bir nesne veya sunumun geliştirilmesi etrafında döner. Örneğin, öğrenciler bitki biyolojisi ve çevresel etkileri birlikte inceledikleri sürdürülebilir bir bahçe oluşturan bir grup projesine dahil olabilirler.
Sadece ezberlemeye ve standart testlere odaklanan geleneksel öğretim yöntemlerinin aksine, Proje Tabanlı Öğrenme bunun yerine aktif katılımı ve deneyimsel öğrenme yoluyla içeriğin derinlemesine anlaşılmasını teşvik eder. PTÖ'de öğrenciler eylemler yoluyla öğrenir ve bu da bilginin kalıcılığını ve uygulanmasını geliştirir. Örneğin, bir grup öğrenci ekosistemleri dersler yardımıyla öğretmek yerine, gerçek bir uygulama senaryosunda edindikleri bilgilerin bir sonucu olarak yerel habitatlar hakkında bir belgesel hazırlayacaktır.
Proje Tabanlı Öğrenimin avantajları, öğrenci katılımındaki artış, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerindeki artış ve akran işbirliğindeki artıştır. Öğrenciler daha öz-yönelimli öğrenenler olma eğilimindedir, böylece yüksek motivasyon ve akademik sonuçlar elde ederler. Bir araştırma çalışması, PDÖ ile uğraşan öğrencilerin ayrıntıları daha iyi hatırladıklarını ve gerçek durumlarla başa çıkmaya daha hazır olduklarını doğrulamıştır.
Proje Tabanlı Öğrenmenin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için öncelikle öğrenme hedeflerinin spesifik hale getirilmesi ve müfredat standartlarını yansıtan ilgili projelerin seçilmesi gerekmektedir. Öğrencilerin ilgi duydukları konuları tartışmaları ve bunu proje çerçevesinde yapmaları için öğrenmeyi teşvik eden öğrenci seçimini ve sesini getirmelidirler. Dahası, sık sık geri bildirim ve yansıtma şansı verilmesi öğrencilerin doğru yolda kalmalarını sağlar. Örnek olarak, bir öğretmen, öğrencilerin farklı kaynaklar hakkında araştırma yaptığı, prototipler tasarladığı ve sınıfa bir sunum yaptığı yenilenebilir enerji projesiyle başa çıkabilir.