Laboratuvar Sonrası Yansıma
Laboratuvar sonrası yansıtma, bir laboratuvar deneyi sırasında yaşanan deneyimlerin ve sonrasında öğrenilen derslerin derinlemesine incelenmesidir. Deneyin planlanmasından yürütülmesine ve sonunda değerlendirilmesine kadar tüm sürecin incelenmesidir. Laboratuvarda etkili bir laboratuvar sonrası yansıtma yapabilmek çok önemlidir ve bu iki ana yolla yapılabilir. Birincisi, öğrencinin daha önce tartışılmış olan kavramları daha derinlemesine kavramasını sağlar, böylece kavramlar artık soyut görünmez ve bunun yerine canlı hale gelir. İkincisi, öğrencilerin kendilerini dürüst bir şekilde değerlendirmelerini sağlayarak çalışmalarının öz değerlendirmesini geliştirir. Üçüncü olarak, öz yeterlilik modeli, öğrencilerin sadece kendi sıkı çalışmaları sayesinde yüksek başarı elde ettiklerini çok iyi bileceklerini ve aynı zamanda öz değerlendirme yoluyla bir sonraki performanslarında daha da iyi olabilmeleri için ne yapmaları gerektiğini anlayabileceklerini öne sürmektedir. Son olarak, öz yeterlilik modeli, öğrencilerin sadece kendi sıkı çalışmaları sayesinde yüksek başarı elde ettiklerini doğru bileceklerini ve hatta öz değerlendirme yoluyla bir sonraki performanslarını daha iyi hale getirmek istiyorlarsa neye ihtiyaç duyduklarını keşfedebileceklerini öne sürmektedir. Öğrenmenizi teşvik etmek için, öz değerlendirme ve gelişim için değerlendirme iki temel bileşendir ve öğrenme sürecinin iyileştirilmesinde kesinlikle gerekli olanlardır.
Laboratuvar sonrası değerlendirme, deneyin hedeflerini, deneyde kullanılan yöntemleri, elde edilen sonuçları ve sonuçların başlangıçtaki hipotezlere ne kadar yakın olduğunun analizini kapsamalıdır. Bunun yanı sıra, deney sırasında karşılaşılan engeller, süreçten elde edilen bilgiler ve gelecekteki gelişim için öneriler vurgulanmalıdır. Örneğin, bir deney beklenenden farklı sonuçlar ortaya çıkardıysa, bunun açıklaması üzerinde düşünmek faydalı noktaların geliştirilmesiyle sonuçlanabilir.
Laboratuvar sonrası düşünceler yazmanın en değerli yanı, eleştirel düşünmeyi teşvik etmesi ve öğrencilerin bilimsel kavramlara ilişkin anlayışlarını derinleştirmelerine yardımcı olmasıdır. Bu tür yansımalar, öğrencilerin metodolojilerini ve sonuçlarını eleştirel bir şekilde analiz etmelerinin yanı sıra problem çözme ve öz değerlendirme gibi yeni önemli beceriler edinmeleri için bir araç haline gelir. Örneğin, başarısız bir deneyi gözden geçiren bir öğrenci, protokollerinde yapılan hataları açıkça görebilir, dolayısıyla gelecekteki çalışmalarda metodolojiyi değiştirmeyi içsel olarak öğrenebilir.
Deneysel yöntemlerin ince ayarının yapılması veya parametrelerin yeniden yapılandırılması gibi belirli iyileştirme alanlarının belirlenmesi, gelecekteki deneyleri geliştiren laboratuvar sonrası yansımalarla yapılabilir. Başarılarını ve başarısızlıklarını yazmak, araştırmacıların aynı hataları yapmamalarını ve etkili olduğu kanıtlanmış stratejileri kullanmalarını sağlar. Örneğin, belirli bir değişkenin sonuçları bozduğunun gözlemlendiği bir durumda, aynı değişkeni yönetmek veya ortadan kaldırmak için yeni deneyler tasarlanabilir.
Laboratuvar sonrası düşüncenin formatı, odak noktası ve biçimi itibariyle laboratuvar raporundan farklıdır; dolayısıyla laboratuvar raporunun verileri, metodolojileri ve sonuçları yapılandırılmış bir şekilde sunan resmi bir belge olması, laboratuvar sonrası düşüncenin ise daha kişisel, öznel ve bireysel öğrenme deneyimlerine ve içgörülere odaklanması şaşırtıcı değildir. Yansıtma, genellikle bilimsel titizlik ve doğruluğa dayalı olarak notlandırılan laboratuvar raporunun aksine, kişinin deneyle ilgili şüphelerinin ve sevinçlerinin daha gayri resmi bir şekilde gözden geçirilmesine hizmet eder.