Fonemik Farkındalık Etkinlikleri
Fonemik farkındalık aktiviteleri, insanların duydukları kelimelerdeki sesleri (fonemleri) tanımalarına ve manipüle etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan egzersizlerdir. Bu tür faaliyetler, kod çözme kapasitesini ve dolayısıyla tüm okuryazarlığı geliştirmeye yardımcı olduklarından okuma becerilerinin kazanılması için temeldir.
Kafiyeli kelimeleri belirleyip ürettikleri kafiye oyunları ve kelimeleri tek tek seslere ayırdıkları ses segmentasyonu gibi oyunlar ve aktiviteler yoluyla okul öncesi çocukların fonemik farkındalık kazanmalarını sağlamak etkili olabilir. Örneğin, 'kedi' gibi bir kelime söyleyebilir ve onlardan /k/, /æ/ ve /t/ seslerini tanımlamalarını isteyebilirsiniz. Kendi isimlerini veya bildikleri nesnelerin isimlerini kullanarak hece çırpma oyunları da dilin ses yapısını ayırt etmelerine yardımcı olur.
Konuşma dilindeki seslerin işitsel yönleri, yazılı bir metnin yardımı olmadan gerçekleştirilen fonemik farkındalık etkinliklerinin tek ilgi alanıdır. Bu sesleri harfleriyle ilişkilendiren ve çoğunlukla fonemik farkındalık öğrenildikten sonra öğretilen fonetikten farklı olarak, fonemik farkındalıktan sonra öğretilen fonetiktir. Örneğin, bir fonemik farkındalık aktivitesi 'köpek' kelimesindeki ilk sesi bulmak olabilirken, fonetik 'd' harfinin bu sesi temsil ettiğini öğretecektir.
Fonemik farkındalık, erken okuryazarlık gelişimi için temel bir beceridir ve okuma ve yazmanın temelini oluşturur. Fonemik farkındalık konusunda iyi bir beceriye sahip olan çocuklar, kelimeleri çözmede çok daha iyidirler ve bu nedenle daha akıcı okurlar ve daha iyi anlarlar. İyi bir fonemik farkındalık ile okumanın başarılı sonuçları arasında güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir, bu nedenle erken okullaşmada ele alınması gereken bir alandır.
Yine de yapabileceğiniz şey, evde farklı fonemik farkındalık egzersizleri yapmaktır. Örneğin, çocuklar ebeveynlerinin hazırladığı 'ses avı' adı verilen bir aktiviteye katılabilir ve belirli bir sesle başlayan farklı ev eşyalarını arayabilirler, örneğin 'top' veya 'kitap' için /b/. Bir başka seçenek de, çocukları o sesle başlayan kelimelere yönlendirecek "Küçük gözümle /s/ ile başlayan bir şey görüyorum" gibi cümleler kurduğunuz "Casusluk yapıyorum" oyunudur. Bu eğlenceli ve çeşitli aktiviteler çocukların sadece merak etmelerine değil, aynı zamanda fonemik farkındalığı verimli bir şekilde öğrenmelerine de yardımcı olur.