Nesnel Tabanlı Değerlendirme
Amaç merkezli değerlendirme, öğrencilerin önceden tanımlanmış öğrenme hedeflerine ilişkin performanslarının ölçülmesiyle ilgilenen en sistematik değerlendirme yöntemlerinden biridir. Bu nedenle, değerlendirmeleri eğitim sisteminde ulaşılması beklenen sonuçlarla uyumlu hale getirmenin ve hem öğretmenler hem de öğrenciler için net referans noktaları göstermenin tek yolu olduğu için çok önemlidir.
Hedefe Dayalı Değerlendirme için gerekli olan temel unsurlar, açıkça ifade edilen öğrenme hedefleri, bu hedeflere karşılık gelen değerlendirme görevleri ve öğrencilerin performanslarının değerlendirilmesine yönelik spesifik, belirlenebilir kriterlerle ilgilidir. Örnek olarak, öğrenme hedeflerinden biri öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak olduğunda, bir değerlendirme görevi vaka çalışması analizi yükümlülüğünü ve beklenen eleştirel analiz seviyelerini belirleyen bir dereceli puanlama anahtarının sağlanmasını içerebilir.
Hedeflere odaklanan öz değerlendirme, akademik öğrenmeyi artırmada hem etkili hem de emin bir yöntemdir. Sadece kökleşmiş beklentilerde şeffaflık sağlamakla kalmaz, aynı zamanda performans hakkında gerekli geri bildirimi de verir. Öğrenciler başarıya ulaşmak için ne yapmaları gerektiğinin farkına varır ve sonuç olarak çabalarını doğru yöne odaklayabilirler. Örnek vermek gerekirse, öğrenciler öğrenme hedefleriyle uyumlu biçimlendirici değerlendirmeler elde edebilirler, böylece nihai değerlendirmenin yapılmasına geçmeden önce engelleri kolayca işaret edebileceklerdir.
Hedefe Dayalı Değerlendirmenin kullanımıyla ilgili birçok zorluk vardır. Öncelikle, kesin öğrenme hedefleri geliştirebilmek ve bunlara uygun değerlendirmeler yapabilmek için kapsamlı bir planlamaya ihtiyaç vardır. Dahası, eğitimciler tüm değerlendirmelerin ölçmesi gereken şeyi gerçekten ölçtüğünden emin olmakta zorlanabilirler. Belirli bir hedef gözetilmeden yapılan bir sınav, otomatik olarak öğrencilerin kavrama ya da becerilerine ilişkin uygun test sonuçlarını yanlış yönlendirecektir.
Eğitimciler tarafından uygun Hedefe Dayalı Değerlendirmelerin oluşturulması, hedef öğrenme amaçlarının belirlenmesinden ve ardından bu amaçları doğrudan ölçen testlerin planlanmasından başlayacaktır. Kısa sınavlar, projeler ve sunumlar gibi farklı değerlendirme araçlarının kullanılması, öğretmenin farklı öğrencilerin öğrenme stillerine hitap etmesine olanak tanır. Örneğin, bir çevre bilimi dersi, her biri öğrenme hedeflerini farklı şekilde hedefleyen bir araştırma projesi, çoktan seçmeli bir test ve bir grup sunumunu kapsayabilir.