Mini Course Generator

Create

Use Cases

Features

Pricing

Resources

Sign in

Get Started

Norm Referanslı Değerlendirme

Norm Referanslı Değerlendirme

Norm referanslı değerlendirme, bir bireyin performansının grup normu veya ortalaması ile karşılaştırılması yoluyla yapılan bir değerlendirme şeklidir. Bu tür bir değerlendirme, bir öğrencinin akran grubuna kıyasla nasıl sıralandığını anlamak için çok önemlidir; bu da yetkililere eğitimle ilgili kararlar vermede ve diğer müdahale türlerini önermede yardımcı olabilir.

Norm referanslı değerlendirmelerin temel amacı nedir?

Normlara dayanan değerlendirmeler öncelikle, genellikle yaş veya sınıf seviyesine göre belirlenen belirli bir akran grubunun aksine bir öğrencinin performans seviyesini belirleme işlevine hizmet eder. Böylece öğretmenler, bir öğrencinin sınıf arkadaşlarına göre konumunu belirleyebilme, bu bilgiyi uygun eğitim stratejilerini planlamada kullanabilme ve buna bağlı olarak ekstra yardıma ihtiyacı olanları belirleyebilme avantajına sahip olabilirler. Örnek vermek gerekirse, bir öğrenci okuma değerlendirmesinde 75. yüzdelik dilimde puan aldığında, bu durum öğrencinin akranlarının %75'inden daha yüksek bir sonuç elde ettiğini gösterir.

Norm referanslı değerlendirmelerin ölçüt referanslı değerlendirmelerden farkı nedir?

Norm referanslı testler, bireysel performansın bir norm grubuyla karşılaştırılmasına vurgu yaparken, kriter referanslı testler öğrenci performansını belirli standartlara veya koşullara göre gösterir. Örneğin, norm referanslı bir sınav bir öğrencinin meslektaşları arasındaki konumunu ortaya koyabilirken, kriter referanslı bir sınav öğrencinin belirli öğrenme hedeflerinde ustalaşıp ustalaşmadığını ölçer, örneğin matematik testinden %70 veya daha fazla puan almak gibi.

Norm referanslı değerlendirmeler kullanmanın bazı avantajları nelerdir?

Norm referanslı değerlendirmeler, (i) uygun programlara yerleştirilmelerine yardımcı olmak için öğrencilerin göreceli güçlü ve zayıf yönlerinin bulunması, (ii) ihtiyaç sahibi okullar ve bölgeler arasında performans karşılaştırmaları için bir temel oluşturduklarından hesap verebilirlik açısından değerleri ve (iii) öğrencilerin üniversiteye hazır olup olmadıklarını ulusal bir örneklemle değerlendirmek için SAT gibi standartlaştırılmış testlerin kullanılması gibi çeşitli nedenlerle faydalıdır.

Norm referanslı değerlendirmelerin bazı sınırlamaları nelerdir?

Norm referanslı değerlendirmelerin bir dezavantajı, sadece birkaçının, en üst sıralarda yer alanların, sıradan veya sorunlu olan diğerleriyle yarışarak gerekli takdiri gördüğü bir tür rekabet ortamı yaratabilmeleridir. Dahası, değerlendirmeler sadece göreceli durumu ölçtüğü için bireyin bireysel durumunu ölçme derecesi neredeyse yok denecek kadar az olabilir. Bu açıdan bakıldığında, çok çalışan ve önemli bir gelişme kaydeden ancak yine de sıralamada alt yüzdelik dilimde yer alan bir öğrenci hak ettiği takdiri alamayabilir.

Ready to use AI Course Creator to turn
mini course ideas into reality?

Get Started Now