Model Tabanlı Akıl Yürütme
Modellere dayalı içgörülü akıl yürütme, bir olgunun davranışını açıklamak, tahmin etmek ve anlamak amacıyla zihinsel modelleri kullanan psiko-bilişsel bir modeldir. Çok sayıda alanda sorunların üstesinden gelmek ve karar vermek için gerekli bir araçtır, bireylerin durumları modellemesine ve sonuçları etkili bir şekilde değerlendirmesine izin verir.
Model Tabanlı Akıl Yürütmenin temel bileşenleri zihinsel modeller, akıl yürütme süreçleri ve çıkarımlar için bu modellerin modifikasyonunu kapsar. Zihinsel modeller, bir kişinin bilgiyi çözmesini sağlayan gerçekliğin içsel temsili şeklindeki bakış açılarıdır; muhakeme süreçleri ise bu modellere mantıksal hükümler uygulayan ve böylece sonuçlara ulaşan prosedürlerdir. Örneğin, bir bilim insanının belirli bir yeni türün çevre üzerindeki etkisini tahmin etmek için kullanabileceği bir ekolojik sistem modelini ele alalım.
Model Tabanlı Akıl Yürütme, geleneksel akıl yürütme yöntemlerinden çok farklı bir akıl yürütme türüdür çünkü statik kurallar veya gerçekler yerine dinamik temsillerin (modeller) kullanımına dayanır. Öte yandan MBR, sistemleri farklı seçenekler bağlamında görebilir ve Durumla ilgili olabilirler. Geleneksel yaklaşımlar yerleşik ilkelerin tümdengelimli muhakemesine dayanabilirken, MBR çeşitli senaryolarda ayarlanabilen ve simüle edilebilen modellerin manipülasyonuyla mümkün kılınan keşifsel muhakemenin geliştirilmesini sağlar. Örneğin, mühendislikte MBR, tasarımcılara ekipmanın gerçek çalışmasından önce farklı koşulları taklit ederek ürün performansını uygulama yetkisi verir.
Model Tabanlı Akıl Yürütme, görevleri otonom olarak yerine getiren insan merkezli bir teknolojidir. Pratik kullanımının olduğu yerler yapay zeka, mühendislik ve sağlık hizmetleri ile ilgilidir. YZ'de MBR, çevrelerinin modellerini oluşturarak ve değiştirerek öğrenebilen ve uyum sağlayabilen sistemler geliştirmek için kullanılır. Sağlık hizmetleri, doktorların hasta semptomlarını ve potansiyel tedavi sonuçlarını görselleştirebilmek için MBR'yi kullanabilecekleri ve böylece teşhis ve bakım stratejilerini geliştirebilecekleri bir alan olabilir.
Model tabanlı akıl yürütme konusundaki ısrar, kesin bir zihinsel model tasarlamanın zorluğunu, bu modelleri manipüle etmek için gereken bilişsel yükü ve model inşasındaki olası önyargıları içerir. Ayrıca, modellerin yeni bilgilerle güncellenmesi ve güncel kalması sorunlu olabilir. Örneğin, iklim biliminde, iklim sistemlerinin doğru modellenmesi kaçınılmaz olarak büyük miktarda veri ve yeni araştırma bulgularını dahil etmek için sürekli ayarlamalar gerektirir.