Üstbilişsel Öğretim
Üstbilişsel öğretim, öğrencilerin öğrenme süreçlerini izlemeyi ve kontrol etmeyi öğrenmelerine yardımcı olmaya odaklanan öğretim yaklaşımlarıdır. Öğrenme ve problem çözme için gerekli beceriler olan öz farkındalığa ve kişinin bilişsel faaliyetlerini etkili bir şekilde yürütme becerisine bağlıdır.
Üstbilişsel öğretimin unsurları, kişinin öğrenme süreçlerini kavraması olan üstbilişsel bilgi ve kişinin öğrenme stratejilerini planlama, izleme ve değerlendirmeyi kapsayan üstbilişsel düzenlemedir; ayrıca üstbilişsel deneyimler, öğrenme sırasında ortaya çıkan duygu ve düşüncelerdir. Örneğin, bir öğretmen öğrencilerin çalışma teknikleri üzerine düşünmelerini ve bunların etkililiğine bağlı olarak değiştirmelerini teşvik edebilir.
Yukarıda bahsedilen stratejilere ek olarak, öğretmenler yüksek sesle düşünerek, kendi kendilerini sorgulayarak ve öğrencilere öğrenmelerini değerlendirme fırsatları sunma konusunda beyin fırtınası yaparak da üstbilişsel uygulamalar sergileyebilirler. Örnek vermek gerekirse, öğretmenler bir problemi çözmeye çalışırken sesli düşünme stratejisini kullanarak düşüncelerini dile getirebilir ve bu şekilde öğrencilere görevi üstbilişsel olarak nasıl yapacaklarını göstermiş olurlar. Bu bağlamda, yansıtıcı günlüklerin kullanımı, öğrencilerin öğrenme stratejilerini ve sonuçlarını analiz etmeleri için olası bir yol olabilir.
Üstbilişsel öğretimin avantajları, öz düzenlemenin geliştirilmesi, eleştirel düşünme becerilerinin geliştirilmesi ve akademik performansın daha iyi hale getirilmesidir. Üstbilişsel becerilere dahil olan öğrencilerin güçlü ve zayıf yönlerini anlama olasılıkları daha yüksektir ve bu nedenle daha etkili çalışma alışkanlıkları geliştirirler. Örneğin, görsel araçlarla bilgiyi daha iyi edindiğinin farkında olan bir öğrenci, bu gözden geçirme sürecine diyagramlar koymaya karar verebilir.
Üstbilişsel öğretim, 'ne' ile daha az ilgilendiği ve bunun yerine 'nasıl' öğrenmeye daha fazla odaklandığı için geleneksel yöntemlerden farklı olarak görülmektedir. Genellikle bilgi verme performansına odaklanma eğiliminde olan klasik öğretim sisteminin aksine, üstbilişsel öğretim, öğrencilerin öğrenme yolundaki merkezi aktörler olmalarına yardımcı olur. Bu, öğrencilerin kendi düşünceleri üzerinde düşünmeye davet edildikleri bir alan yaratmayı veya diğer öğrencilerle problem çözme konusunda akran görüşmeleri yaparak, daha derin bir anlayış ve bağımsız öğrenmeyi teşvik etmeyi gerektirir.