İşaretleme Şemaları
Notlandırma şeması, öğrencilerin ödevler, testler veya sınavlarda gösterdikleri performansı değerlendirmek ve tahmin etmek için kullanılan organize bir yoldur. Takip edilmesi gereken notlandırma standartlarını belirler ve sunumun açık, tutarlı ve adil bir şekilde değerlendirilmesini sağlar.
Pratik olması için, bir notlandırma şemasının notlandırma kriterlerini açıkça ortaya koyması, bir puan tahsis sistemi belirtmesi ve açıklayıcı geri bildirim yönergeleri sunması gerekir. Örneğin, bir testin farklı bölümleri için ağırlıkları belirtebilir (örneğin, MCQ'lar için %40, kompozisyon için %60) ve farklı notlar için performans tanımlayıcıları sunabilir (örneğin, mükemmel, tatmin edici, geliştirilmesi gereken).
Değerlendirme şemaları, öğrencilerin daha iyi öğrenenler haline gelmeleri için faydalı araçlardır; açık talepler sunar ve performansa ilişkin geri bildirim verirler. Değerlendirme kriterlerini bilmek, öğrencilerin zayıf yönleri üzerinde verimli bir şekilde çalışmalarına yardımcı olur. Bir örnek vermek gerekirse, eğer bir kompozisyon için değerlendirme şeması eleştirel analiz ihtiyacını vurguluyorsa, öğrencilerin yazılarında bu beceriyi geliştirmeye odaklanmaları daha olası olacaktır.
Bir notlandırma şeması, değerlendiricileri farklı ödevler arasında tek tip hale getirerek notların adil dağılımında temel bir önlem olarak hizmet eder. Bu, önyargılı kararları önemli ölçüde azaltır ve hatta notlandırma kriterlerinin tekrar tekrar uygun şekilde kullanılmasına olanak tanır. Örneğin, birkaç öğretmen bir takım projesi için aynı puanlama şemasını uygularsa, öğrenciler görevlerini puanlayan öğretmene bakılmaksızın eşit değerlendirme alabilirler.
Mükemmel ve uyarlanabilir bir notlandırma şeması, öğrenciler ve diğer personel gibi farklı alanlardan kişilerin katkılarıyla bir araya getirilen ve geri bildirimler temelinde düzenli olarak gözden geçirilen ve güncellenen bir sistemdir. Ayrıca, öğrenci merkezli yaklaşım, öğrencinin alternatif değerlendirme yöntemleri için ekstra bir puan seçmesine veya bir problem çözme görevinde diğer öğrencilerden farklı bir karar vermesine izin vererek bu teknikte uygulanabilir. Örneğin, bir program öğrencilerin bir problem çözme görevinde özgün çözümler sunarak ekstra puan kazanmalarına olanak tanıyabilir.