Öğrenme Senaryoları
Öğrenme senaryoları, katılımcıları, hedefleri ve belirli bir öğrenme deneyimi senaryosunda yürütülecek faaliyetleri tanımlayan uzamsal bir plan olarak görülebilir. Öğrenme senaryoları, öğretimin planlanmasına yönelik yönlendirici araçlardır ve McBain, bu araçların eğitim hedeflerini ulaşılabilir kılmak için nasıl kullanılabileceğini göstermesi açısından bir dönüm noktasıdır.
Bir öğrenme durumunun ayrılmaz bir parçası da öğrenme hedefleri, yer veya ortam, hedef kitle, öğretim stratejileri ve değerlendirme yöntemlerinin dahil edilmesidir. Örneğin, çevre bilimi konusunda son sınıf öğrencileri için özel olarak tasarlanmış, anlayış ve kişiler arası iletişimin geliştirilmesi, ekip çalışması gibi hedefleri belirleyen proje tabanlı öğrenme faaliyeti spesifik bir örnek olabilir.
Öğrenime senaryolar eklemek, çalışma materyaline gerçek hayat bağlantıları ve koşulları getirerek öğrenci katılımını artırabilir. Örnek vermek gerekirse, ekonomi öğrencileri için bir iş bağlamını taklit eden bir senaryo, öğrendiklerini teorik olarak gerçek bir iş vakasında kullanmalarına yardımcı olan bir aktivasyondur; böylece daha fazla bağlanırlar ve öğrenme sürecine daha fazla dahil olduklarını hissederler.
Uzaktan eğitimde öğrenme senaryoları, içerik sunumunu destekleyen ve öğrencilerin birbirleriyle etkileşime girmelerine yardımcı olan senaryolardır. Bu tür senaryolar, sanal simülasyonların veya vaka çalışmalarının oluşturulmasını kolaylaştıran bir araç olarak hizmet eder ve öğrencilerin bu konular üzerinde etkileşimli bir şekilde birlikte çalışmasına olanak tanır. Örnek vermek gerekirse, bir tıp eğitimi programı, öğrencilerin kendilerine verilen semptomlara ve laboratuvar testlerine dayanarak sanal bir hastayı tanımlamaları gereken bir senaryoyu vaka olarak benimseyebilir.
Tarih dersindeki bir rol oyununda, öğrenciler Bağımsızlık Bildirgesi'nin imzalanması gibi tarihi bir olayı yeniden canlandırsalar da, bu etkinlik öğrencilerin üstesinden gelmeleri gereken kişilerarası becerileri, analitik yetenekleri ve konuşma becerilerini geliştirir. Farklı bakış açılarıyla tartışmalara katılmak için, öğrencilerin kendi rollerini araştırmaları gerekir.