Öğrenci Merkezli Tasarım
Öğrenen Merkezli Tasarım (LCD), tasarım sürecini, öğrenenlerin ihtiyaçları, tercihleri ve deneyimleri son derece önemli olacak şekilde değiştirmeye odaklanan bir eğitim yaklaşımıdır. Öğrenme sürecini daha etkili ve daha ilgi çekici hale getirecek araçlar olarak öğrencilerin aktif katılımının, ekip çalışmasının ve öğrencilerden alınan geri bildirimlerin rolünü vurgular.
Öğrenci Merkezli Tasarım, öncelikle öğrencilerin ihtiyaçlarını anlama, ikinci olarak aktif öğrenmeyi sağlama, üçüncü olarak işbirliğini teşvik etme ve son olarak da öğrenme deneyimlerinde esneklik sağlama ilkelerine dayanmaktadır. Örneğin, öğretmenler anketler ve odak grupları kullanarak içeriği öğrencilerin ilgisini çeken konulara göre ayarlayabilir ve bu da öğrencilerin ilgisini daha fazla çekerek akılda kalıcılığı artırabilir.
Yalın Merkezli Tasarımın geleneksel öğretim tasarımından en büyük sapması, eğitmenin rolünü bilginin ana kaynağı olmaktan çıkarıp öğrenme sürecinin tam teşekküllü bir öznesi olarak öğrenciye kritik bir şekilde yeniden tahsis etmesidir. Geleneksel yöntemler sıklıkla herkese uyan tek bir yaklaşım benimsese de, DKK kişiselleştirilmiş öğrenme yolları uygular, böylece öğrencilerin içeriği kendi ritim ve düzenlerinde gerçekleştirmelerine izin verilir.
Öğrenci Merkezli Tasarımın uygulaması, öğrencilerin gerçek dünyada karşılaştıkları sorunlarla uğraştıkları proje tabanlı öğrenme senaryosunda görülebilir. Örneğin, bir fen sınıfı, yerel bir ekosistemi yenilemeyi amaçlayan bir toplum projesi üzerinde çalışabilir; bu da öğrencilerin öğrendikleri teorileri okul arkadaşları ve toplumla birlikte çalışırken gerçek hayattaki bir durumda kullanmalarını sağlayacaktır.
Öğrenci Merkezli Tasarımın uygulanmasının öğrenci katılımının artması, eleştirel düşünme becerilerinin gelişmesi ve okulda kalma oranlarının yükselmesi gibi pek çok avantajı vardır. Öğrencilere kendi öğrenmelerini yönlendirme fırsatı verildiğinde ve başkalarıyla birlikte çalışmaya teşvik edildiklerinde, başarılarına daha bağlı ve bağlı oldukları görülmekte ve bu da çalışmalarda daha iyi performans göstermelerine yansımaktadır.