Dil Temelli Öğrenme Güçlüğü (LBLD) Desteği
Dil Temelli Öğrenme Güçlüğü (LBLD), kişinin dil işleme sistemini etkileyen ve dolayısıyla okuma, yazma ve iletişim becerilerini engelleyebilen bir beyin gelişim anomalisidir. Bu bireylerin akademik başarılarının ve yaşam kalitelerinin artmasının ana faktörü, çevrelerindeki insanlardan gördükleri anlayış ve destektir; bu da akademik başarılarını ve genel olarak daha iyi bir yaşam kalitesini teşvik eder.
LBLD'nin tipik semptomlarından biri, okunan şeyi anlamada zorluk, heceleme ve yazma ile ilgili sorunlar ve sözlü talimatları takip etmektir. Örneğin, LBLD'li bir çocuk paragrafı okuyabilir ancak doğru bir şekilde özetleyemez veya iyi bir kelime dağarcığına sahip olmasına rağmen kelimeleri sıklıkla yanlış telaffuz edebilir.
Ebeveynler, dil edinimi sürecini destekleyen sistematik bir ortam düzenleyerek LBLD'li bir çocuğa yardımcı olabilirler. Her gün birlikte kitap okuma, kavramları pekiştirmek için görsel araçlar kullanma ve günlük faaliyetler hakkında tartışmalar yoluyla sözlü iletişimi teşvik etme gibi faaliyetler içerebilirler. Örneğin, okuduktan sonra hikayeyi tartışmak anlama becerilerini geliştirebilir.
LBLD'li öğrenciler için etkili bir eğitim müdahalesi, çoklu duyusal öğretim yöntemlerini kullanan özel dersler ve özel ihtiyaçlarına göre çizilen bireyselleştirilmiş eğitim planlarını (IEP'ler) içerir. Fonemik farkındalık, kelime dağarcığı oluşturma ve anlama stratejilerine odaklanan programlar, öğrenme çıktılarını büyük ölçüde ilerletebilir.
LBLD özellikle dil işleme becerilerini hedef alırken, diskalkuli ve hiperkalkuli gibi diğer öğrenme güçlükleri sırasıyla bu yetenekleri ve yazma becerilerini vurgular. LBLD'li kişiler okuma ve konuşulan kelimeleri ifade etmede zorluk yaşasalar da, başka şeylerde iyi olabilirler. Bu, aldıkları desteğin belirli bir şekilde hedeflenmesi gerektiğini göstermektedir. "Herkese uyan tek beden" gibi olamaz.