Laboratuvar Yaklaşımı
Bir laboratuvar tekniği, bilimsel araştırmanın farklılaştırılmış ve yapılandırılmış bir analiz ve yorumlama insan yaklaşımıdır; bu sayede deneyci, elbette kaydedilen verilerin tekrarlanabilirliğini nitelendirir. Bu yöntem, biyoloji, kimya ve tıp gibi disiplinlerde güvenilirliğin ve dolayısıyla gerekliliğin ön koşuludur.
Laboratuvar yönteminin en önemli yönlerinden biri bilim ve araştırma yapmaktır. Laboratuvar, doğa kurallarının ve katı bilimsel dürüstlüğün tek gerçeklik haline geldiği deneyler için küçük bir dünya gibidir. Bu ahlaki gelişimi teşvik ederek, laboratuvar bilim insanları için yeni ve iyi bir ortam sağlar. İlaç geliştirme alanında, laboratuvar yöntemleri bilim insanları tarafından kimyasal maddelerin etkinliğini ve güvenliğini iyi tanımlanmış koşullar altında ve insan deneklere uygulanmadan önce değerlendirmek için kullanılır.
Laboratuvar merkezli bir veri toplama ve analiz yöntemi, ölçümlerin uygunluğunu ve kesinliğini teşvik eden belirli yöntemlerin kullanılmasıyla ilgilidir. Bu görevler için kullanılan başlıca araçlar, cihazların kalibrasyonu ve deneylerin tekrarlanmasıdır; bunlar aslında verilerdeki hataları ve önyargıları azaltmanın en iyi yollarıdır. Örneğin, bir kimyasal reaksiyonun absorbansını kontrol etmek için spektrofotometre kullanıldığında, araştırmacılar niceliksel olarak ölçüm yapabilir ve bu da doğru çıkarımlar yapmak için istatistiksel olarak analiz edilebilir.
Hücre kültürü, PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) ve biyokimyasal analizler biyolojik araştırmalarda yaygın olarak kullanılan laboratuvar teknikleridir. Bu yöntemler, hücresel süreçler, gen ifadesi ve kontrollü bir ortamda enzimlerin incelenmesi üzerine araştırmalar için kullanılır. PCR, genetik ve adli tıp alanında genetik analiz ve araştırmaları mümkün kılan, seçilen DNA dizilerini çoğaltmak için sıklıkla kullanılan bir uygulamadır.
Laboratuvar yaklaşımı, insan hatası, kontaminasyon olasılığı, teknik ekipman ve eğitim gereksinimi gibi konuları içerir. Mikroorganizmaların incelendiği mikrobiyolojide steril koşullara duyulan ihtiyaç çok önemlidir. Kontaminantların varlığı araştırma sonuçlarını değiştirebilir. Ayrıca, yüksek teknolojili laboratuvar aletlerinin pahalı olması ve hantallığı bazı araştırmacıların bunlara erişimini engelleyebilir ve böylece araştırmalarının kapsamını daraltabilir.