Bilgi Oluşturma Stratejileri
Bilgi yapılandırma stratejileri, öğrencilerin sahip oldukları önceki bilgi ve deneyimlere göre yeni bilgiyi aktif olarak inşa etmek ve düzenlemek için kullandıkları modlar ve yollardır. Bu taktikler, derin öğrenme, eleştirel düşünme ve bilgiyi farklı durumlar arasında transfer etme becerisinin geliştirilmesi için ilk gerekliliklerdir.
Şema bilgisi oluşturma tekniklerinden bazıları iskele kurma, işbirlikçi öğrenme ve kavram haritalamadır. Örneğin, iskele kurma, karmaşık materyallerle etkileşime girdiklerinde öğrenciler için yol gösterici bir çerçeve görevi görürken, işbirlikçi öğrenme, öğrencilerin birbirlerine meydan okuyabilecekleri ve anlayışı birlikte inşa edebilecekleri bir grup bulmalarına yardımcı olur. Kavram haritalama, kavram hiyerarşisinin ilişkisini ve inşasını çizmede öğrenciler için öne çıkan görseller biçiminde bilginin düzenlenmesiyle ilgilidir.
Bir kişinin bir konuyla ilgili önceki deneyimleri veya önyargıları, daha fazla bilgi entegrasyonu için temel oluşturduğundan, bilgi oluşturma sürecini büyük ölçüde belirleyebilir. Öğrenciler önceki bilgileriyle bağlantı kurarak materyali kavramak ve ezberlemek için daha fazla fırsata sahip olacaktır. Örneğin, daha önce basit cebir ile çalışmış bir öğrenci, daha önce çalıştığı içerikle bağlantı kurması daha kolay olacağından, daha üst düzey matematik becerilerine daha çabuk ulaşacaktır.
Kesinlikle, bilgi yapılandırma stratejileri etkileşimli araçlar ve platformlar aracılığıyla dijital öğrenme ortamlarında etkili bir şekilde uygulanabilir. Örnek olarak, öğrencilerin bir araya gelerek fikirlerini paylaşmaları ve tartışmaları yoluyla bilgi inşa etmeleri için platformlar oluşturan çevrimiçi tartışma forumlarının kullanımı verilebilir. Ayrıca, öğrencilerin fikirlerini grafiksel bir şekilde temsil etmelerine olanak tanıyan dijital zihin haritalama araçları, gerekli bilgilerin anlaşılması ve ezberlenmesinde yardımcı olmaktadır.
Üstbiliş, kişinin kendi öğrenme süreçlerini tanıması ve düzenlemesi olduğu için bilginin inşasında hayati bir faktördür. Öğrenciler stratejilerini değiştirebilir ve karar verme yoluyla daha iyi öğrenebilirler..... Örneğin, belirli bir konuyu zor bulduğunun farkında olan bir öğrenci, önceki çalışmalarını hatırlamayı veya birine sormayı tercih edebilir, bu da neredeyse doğrudan gelişmiş öğrenme deneyimiyle sonuçlanacaktır.