Kişilerarası Problem Çözme
Anlama, sorgulama, çözme vb. iletişimsel çatışma durumları kişilerarası problem çözme süreçleridir. Kişilerarası ortamlarda, kişilerarası problem çözme süreçleri kişilerarası ilişkilerin kurulması ve etkili iletişim için çok önemlidir. Bu nedenle kişilerarası problem çözme süreçleri, tüm bireylerin anlaşmazlıklarla olumlu bir şekilde başa çıkmasına ve bunlar üzerinde birlikte çalışmasına yardımcı olur.
Kişilerarası çatışma çözümünün temel aşamaları genellikle sorun tanımlama, bilgi toplama, çözüm üretme, çözümleri değerlendirme ve atılacak en iyi adımı belirleme adımlarını kapsar. Somut bir örnek olarak, iletişim güçlükleri yaşayan iki çalışanın sorunu ortaya koymak için önce kendi görüşleri hakkında konuşabilecekleri, düzenli toplantılar yapmak gibi çözümler düşünebilecekleri ve birbirleriyle daha iyi başa çıkmak için bir plan yapabilecekleri bir durum verilebilir.
Aktif dinleme, kişiler arası sorun çözmeyi güçlendirir çünkü tüm tarafların kendilerine gereken önemin verildiğini ve anlaşıldıklarını hissetmelerine yardımcı olur, bu da sonuç olarak savunmacılığın önlenmesine ve açık bir diyalog kurulmasına yardımcı olur. Gruptan bir kişi diğerinin endişelerini kesintiye uğratmadan dikkatle dinler, bu da tartışmayı güvenli bir alan haline getirir ve böylece birlikte çözüm bulmaları kolaylaşır. Örneğin, bir tartışma durumunda, diğer kişinin argümanını yorumlamak, konuşmacının nasıl ikna olduğunun bir işaretidir ve daha sonra, noktaları birbiriyle ilişkilendirmek daha etkili bir tartışmaya yol açacaktır.
Kişisel anlaşmazlıkların çözümü empatinin varlığı olmadan gerçekleştirilemez, çünkü empati bireylerin birbirlerinin duygularını tanımlamak ve kabul etmek için kullanabilecekleri tek araçtır ve bu da bir bağlantı ve anlayış yaratır. Meseleye diğer kişinin gözünden bakmak, kişilerin çatışmanın köklerini ve karşı tarafın gizli ihtiyaçlarını ve niyetlerini daha kolay tespit etmelerini sağlar. Bu da sonuç olarak daha iyi cevapların aranması için bir alan yaratır. Örnek vermek gerekirse, bir arkadaşınız meydana gelen bir yanlış anlaşılma nedeniyle sıkıntıya girmişse, başlangıçta sorun yaşayan kişiye empati duyduğunuzu kanıtlamak yapılacak en iyi şey olacaktır, çünkü bu onu destekleyecek ve böylece konuyu olumlu bir şekilde tartışmak için rahat olacaktır.
Kültürel farklılıkların kişiler arası sorun çözmeyi etkileme yolları, iletişim kurma şeklimizi, çatışmaları çözme şeklimizi ve sosyal etkileşim beklentilerimizi değiştirmektir. Bu farklılıklara vurgu yapmak en önemlisidir çünkü bir toplumda baskın olmak başka bir toplumda agresif olarak algılanabilir. Örneğin, bazı topluluklar çatışmayla doğrudan yüzleşebilirken, bazıları çatışmayı çözmek için iletişimin dolaylı olması gerektiğini düşünebilir, bu nedenle onlara farklı şekilde yaklaşmanız gerekir.