Öğretim Koçluğu
Öğretim koçluğu, işbirliğine dayalı ve öğretim becerilerini ve öğrencilerin performansını geliştirmeyi amaçlayan bir profesyonel gelişim modelidir. Koçlar, eğitimcilerin yardımıyla, onlara kişisel destek, geri bildirim ve kaynak sağlamak için yakın bir şekilde çalışır ve böylece sınıfta sürekli bir iyileştirme ortamı yaratır.
Öğretim koçlarının mentor, kolaylaştırıcı ve işbirlikçi olmak gibi farklı rolleri vardır. Geliştirilmesi gereken teknikleri bulma konusunda öğretmenlere yardımcı olan, etkili öğretim yaklaşımlarını gösteren ve sürekli geri bildirim veren kişilerdir. Örneğin, bir koç bir dersi izleyebilir ve daha sonra öğrenci katılımını artırmak amacıyla soru sorma yöntemlerini değiştirmek için öğretmenle işbirliği yapabilir.
Öğretim koçluğu, geleneksel mesleki gelişimle karşılaştırıldığında, bireysel öğretmenlerin ihtiyaçlarına odaklanan gelişimsel öğrenme eğitimcisi merkezli bir yaklaşımdır. Koçlar, gerçek zamanlı destek için sınıflarda öğretmenlerin yakınında çalışmanın yanı sıra pratik stratejiler de sunar. Koçların birebir yaklaşımının, viva voce konularına kıyasla en etkili yaklaşım olmasının nedeni budur.
Öğretici koçluğun yönetiminde faydalı olduğu kanıtlanan yaklaşımlardan bazıları ortak ders verme, dersleri gösterme ve yansıtıcı tartışmalara ev sahipliği yapmaktır. Örneğin, bir eğitmen bir öğretmenle birlikte bir matematik dersi verebilir, öğrencilerin ilgisini çekmek için gereken bir dizi özel stratejiyi gösterebilir ve ardından her ikisi de dersin başarısı ve nelerin geliştirilebileceği üzerine düşünebilir. Bu ileri geri süreç, eğitmenlerin yeni şeyler denemelerine ve çalışmalarında daha fazla deneyim kazanmalarına yardımcı olur.
Öğretim koçluğunun etkinliği okullarda öğrenci başarı sonuçları, öğretmenlerin öz değerlendirmeleri ve kullanabilecekleri geri bildirim anketleri aracılığıyla değerlendirilebilir. Örneğin, bir okul okuryazarlığa özel bir vurgu yaparak bire bir koçluk uygulayabilir ve sonuç olarak okuma puanlarındaki ilerlemelerini ölçmeleri mümkün olabilir. Ayrıca öğretmenlerden okuma öğretiminde kendilerine olan güvenleri ve etkililikleri hakkında nitel bilgiler toplanarak da yapılabilir.