Örtük Öğrenme
Örtük öğrenme, kişinin ne öğrendiğinin tamamen farkında olmadan gerçekleşen bir bilgi edinme yoludur. Gerçek hayattaki bir durumda meydana gelebilecek eğitim yoluyla bilgiyi özümseme veya beceri edinme sürecidir ve dil öğrenimi ve beceri geliştirmede ana unsurdur.
Örtük öğrenme, insanların özellikle doğrudan öğretilmeden gramer ve kelime dağarcığını öğrendikleri yabancı bir ülkede o dilin sesleri ve söyleyişleriyle çevrelenerek yeni bir dil öğrenmek gibi örneklerde görülebilir. Çocukların bisiklete binmeyi öğrenmesi de buna bir örnektir; bisiklete binmeyi özel olarak söylenmek yerine uygulama ve deneyimler yoluyla öğrenirler.
Örtük öğrenme bilinçli farkındalık olmadan gerçekleşir ve esas olarak bilginin deneyim yoluyla alınmasıyla ilgilidir; açık öğrenme ise örtük olarak bilinçli çaba ve farkındalık gerektirir, örneğin bir sınava çalışmak gibi. Bir müzisyenin izlediği yol buna iyi bir örnektir: pratik yaparak bir enstrüman edinmeniz (örtük), müzik kurallarını ezberlemenizden (açık) farklıdır.
Dil hipotezi kanıtı, dil edinim sürecinin önemli bir parçasıdır çünkü öğrenenlere, dilin veya yapının özelliklerini açıkça göz önünde bulundurmadan dilin yapı gibi bölümlerini öğrenme fırsatı sunar. Sürecin klasik bir örneğinde, bir çocuk ana dilini insanların konuşmalarını duyarak ve sosyal ilişkiye girerek edinir, böylece öğretilmeden dilbilgisi ve sözlük hakkında bir fikir sahibi olur.
Aslında, örtük öğrenmeyi değerlendirmek çeşitli prosedürlerle mümkündür. Kullanılabilecek prosedürlerden biri, katılımcıların farklı sıralı kalıpları bilmeden tepkilerini gösterdikleri Seri Reaksiyon Süresi görevidir. Ayrıca araştırmacılar, bireylerin bilinçli olarak bilmeden öğrendikleri ilişkileri değerlendirmek için örtük ilişkilendirme testlerini kullanabilirler.