Uygulamaya Uygunluk
Uygulama sadakati, bir programın veya müdahalenin geliştiricilerinin talimatlarına uygun olarak ne ölçüde doğru bir şekilde yürütüldüğüyle ilgilidir. Bu çok önemlidir çünkü program sonuçlarını programın varyasyonlarıyla değil doğrudan programla ilişkilendirmeyi mümkün kılar ve bu da değerlendirme ve iyileştirme çabalarını etkiler.
Uygulama sadakati üç temel unsurdan oluşur: bağlılık, maruz kalma ve sunum kalitesi. Adından da anlaşılacağı üzere bağlılık, programın tanımlanmış protokollerine sadık kalmaktır; maruz kalma, program alıcılarının aldığı programın miktarıdır; sunum kalitesi ise programın ne kadar iyi işlediğinin tahminidir. Örneğin, okuldaki bir sağlık programında, bağlılık öğretmenlerin tasarlanan ders planlarına sıkı sıkıya bağlı kalması, maruz kalma öğrencilerin katıldığı oturumların sayısı ve kalite de öğretmenlerin bu oturumlar sırasındaki katılım ve etkinliklerinin performans düzeyini değerlendirir.
Uygulama sadakatinin başarılmasında dikkate değer bir faktör, program değerlendirmesinden elde edilen bulguların geçerliliğini ve güvenilirliğini belgelemesidir. Yüksek aslına uygunluk terimi, müdahalenin tam olarak planlandığı gibi yürütüldüğü ve dolayısıyla etkinliğinin daha kesin bir şekilde karakterize edilebildiği gerçeğini ifade eder. Örneğin, olumsuz bir ruh sağlığı müdahalesi şaşırtıcı bir şekilde bazı olumlu sonuçlar gösterebiliyorsa, bunun tek nedeni müdahalenin yanlış uygulanması olabilir ve bu da müdahalenin etkililiğinin yanlış anlaşılmasına neden olabilir. Bu nedenle, sadakatin tanınması, profesyonellerin programda yapılacak değişiklikler ve uyarlamalar konusunda en bilinçli kararları vermelerine yol açacaktır.
Kuruluşlar tarafından kullanılan çok programlı sadakat değerlendirme yöntemleri doğrudan gözlemler, öz raporlar ve sadakat kontrol listeleridir. Doğrudan gözlemler program uygulamasına doğrudan tanıklık eden eğitimli değerlendiriciler tarafından gerçekleştirilirken, öz raporlar personelden veya katılımcılardan programa uyuma ilişkin geri bildirimlerden oluşur. Sadakat kontrol listeleri, kuruluşların program sunumunun her bir alanını değerlendirmek için kullanabilecekleri, bir programın ilgili bileşenlerinin listelendiği formlardır. Örnek olarak, belirli öğretim stratejilerinin kullanımını ve öğrenciler tarafından yapılan değerlendirmelerin sayısını içeren bir okuryazarlık programı kontrol listesi verilebilir.
Sadakat uygulamasını artırmanın bir yolu, kuruluşların personele eğitim ve sürekli destek sunabilmesi, personelin takip etmesi için standart protokoller ve kılavuzlar tasarlaması ve düzenli geri bildirim mekanizmaları düzenlemesidir. Eğitim, personelin programı sunmak için yeterince hazırlıklı olmasını sağladığı için önemlidir; açık kılavuz ilkeler ise beklentilerin oluşturulmasına yardımcı olur. Ayrıca, düzenli olarak verilen geri bildirimler, gözlemlenen sorunlardan kaynaklanan değişiklikler için bir referans noktası görevi görür. Örneğin, yeni bir okuma programının öğretmenleri belirli bir stratejide zorlandıklarında, ek yardım bu stratejiyi etkili bir şekilde kullanma becerilerini önemli ölçüde artırabilir ve sonuç olarak tüm sadakati geliştirebilir.