Mini Course Generator

Create

Use Cases

Features

Pricing

Resources

Sign in

Get Started

Sorumluluğun Kademeli Olarak Serbest Bırakılması (GRR)

Sorumluluğun Kademeli Olarak Serbest Bırakılması (GRR)

Sorumluluğun Kademeli Olarak Bırakılması (GRR), öğrenme sorumluluğunun öğretmenden öğrenciye geçmesine odaklanan bir öğretim metodolojisidir. Öğretmenin yönettiği öğretimden öğrencinin kendi yönettiği çalışmaya doğru yavaş ve istikrarlı bir ilerleme öngörür, böylece eleştirel düşünme becerisini geliştirir ve öğrenme sürecinde öğrencinin özerkliğini teşvik eder.

Sorumluluğun Kademeli Olarak Bırakılması modelinin temel aşamaları nelerdir?

GRR modeli dört farklı aşamayı içeren bir çerçevedir: Ben Yaparım, Biz Yaparız, Birlikte Yaparsınız ve Yalnız Yaparsınız. 'Ben Yaparım' aşamasında, öğretmen bir kavram ya da beceriyi göstererek başarılması beklenen şeyi modeller. 'Biz Yaparız' aşaması, öğretmen ve öğrencinin işbirlikçi uygulamanın bir parçası olarak birlikte çalıştığı aşamadır. 'Siz Birlikte Yapın' aşaması, öğrencilerin pratik yapmak için ikili veya küçük gruplar halinde çalıştıkları bir zamandır ve son olarak, 'Siz Tek Başınıza Yapın' aşaması, öğrencilerin anlayışlarını kendi başlarına gösterdikleri zamandır.

Öğretmenler Sınıflarında Sorumluluğun Kademeli Olarak Bırakılmasını nasıl etkili bir şekilde uygulayabilirler?

Örneğin, okuduğunu anlama stratejisini öğreten bir öğretmen önce stratejiyi göstermeyi ('Ben Yaparım'), ardından öğrencileri birlikte uygulamaya motive etmeyi ('Biz Yaparız'), ardından grup halinde uygulamayı ('Birlikte Yaparsınız') ve son olarak da öğrencilerin bir okuma ödevi sırasında stratejiyi kendi başlarına kullanmalarına izin vermeyi ('Yalnız Yaparsınız') amaçlayabilir. Bu etkinlikle ilgili sık sık değerlendirme ve geri bildirim sağlanması sayesinde öğretmen, öğrencinin etkinlikteki ilerlemesinden haberdar olur.

Sorumluluğun Kademeli Olarak Bırakılması yaklaşımını kullanmanın faydaları nelerdir?

GRR stratejisi, öğrenmelerinin sorumluluğunu üstlenen öğrenciler, materyali daha derin bir şekilde kavrar ve hafızalarına alırlar. Başlangıçtan itibaren bu sistem, öğrencilerde özerklik ve özdenetim tohumlarını eker ve sonunda becerilerini farklı durumlara uygulama becerisinde ustalaşan kendine güvenen bireyler haline gelirler. Ayrıca, eğitmenler yardımlarını her aşamada farklı öğrencilerin ihtiyaçlarına göre ayarlayabildikleri için farklı öğretim yöntemlerine de yer verir.

Sorumluluğun Kademeli Olarak Bırakılması çerçevesi okuryazarlık dışındaki konularda da uygulanabilir mi?

Gerçekten de GRR çerçevesi matematik, fen ve sosyal bilgiler gibi farklı derslerde geniş bir uygulanabilirlik göstermektedir. Bunun bir örneği, bir matematik dersinde öğretmenin önce bir problemin nasıl çözüleceğini adım adım göstermesi ('Ben Yaparım'), ardından benzer problemler üzerinde birlikte çalışmaları için öğrencilere rehberlik etmesi ('Biz Yaparız'), onlara ikili gruplar halinde yeni problemler çözme şansı vermesi ('Birlikte Yaparsınız') ve son olarak bir dizi bağımsız problem çözme göreviyle ('Yalnız Yaparsınız') öğrencilerin kavrayışlarını kontrol etmesidir. GRR'nin bir öğretim stratejisi olarak çok yönlülüğü, bu uyarlanabilirlik sayesinde artmaktadır.

Ready to use AI Course Creator to turn
mini course ideas into reality?

Get Started Now