Deneyimsel Saha Gezileri
Deneyimsel saha gezileri, öğrencileri gerçek dünya ile etkileşime sokmak için sınıf dışında doğaya dahil eden özel öğrenme deneyimleridir. Bu tür öğrenme gezileri, öğrencilerin teoriyi pratiğe dökmelerine, zihinlerini eğitmelerine ve birlikte bir şeyler yaparak birbirleriyle iletişim ve işbirliğini teşvik etmelerine olanak tanıdığı için öğrenme çıktılarını iyileştirmenin en iyi yoludur.
Deneyimsel saha gezileri, daha fazla katılım sağlamak, öğrenilen bilgilerin daha iyi akılda kalmasını sağlamak ve öğrencilerin sınıfta öğrendiklerini gerçek yaşam durumlarıyla ilişkilendirme şansına sahip olmalarını sağlamak gibi çok çeşitli avantajlar sunar. Örneğin, bir bilim müzesine yapılacak bir ziyaret, öğrencilerin karmaşık kavramları görselleştirmelerine ve kavramalarına yardımcı olma özelliğine sahiptir ve bu nedenle öğretmenin dersi güçlü ve etik hale getirmek için çaba göstermesini gerektirecektir.
Başarılı bir deneyimsel saha gezisi oluşturmak için, öğretmenler öncelikle müfredata uygun olarak eğitim hedeflerini belirlemeli, ilgili bir varış noktası seçmeli ve öğrencilere gezi öncesi aktiviteleri tanıtmalıdır. En iyi öğrenme sonuçlarını elde etmek için güvenlik önlemlerinin alınması ve gezi sonrasında yansıtma egzersizlerini içeren sistematik bir güzergah sunulması zorunludur.
Deneysel saha gezileri için kullanılabilecek farklı yerler müzeler, tarihi yerler, doğa rezervleri, bilim merkezleri ve yerel işletmelerdir. Örneğin, bir tarihi alan gezisi, öğrencilerin geçmişle somut bir şekilde bağlantı kurabilmelerini sağlayacağı için kendi eşyalarını görmelerini sağlarken, bir tarım çiftliği onlara tarımı ve tarımın nasıl sürdürüleceğini öğretecektir.
Deneyimsel saha gezileri görsel, işitsel ve kinestetik öğrenme fırsatlarını entegre ederek çoklu öğrenme türlerini kapsar. Uygulamalı deneyler (kinestetik), rehberli tartışmalar (işitsel) ve doğal olayların görsel gözlemleri gibi farklı etkinliklerin sunulacağı bilimsel bir saha gezisi buna örnektir, böylece öğrenciler en iyi olduğunu düşündükleri şekilde etkileşime girebilir ve öğrenebilirler.