Dünya Merkezli Öğrenme
Eko-Merkezli Pedagoji, insanoğlu ve Doğa'nın yakın ilişkisi fikrine dayanan ve Dünya için sorumluluk bilincinin geliştirilmesine yardımcı olan bir eğitim yöntemidir. Bu yaklaşım, ekolojik bilinci müfredata dahil ederek öğrencilerin ekosistemlere, sürdürülebilirliğe ve bunların gezegen üzerindeki etkilerine dahil olmalarını ve bunları kavramalarını sağlar.
Dünya Merkezli Öğrenim'in temel ilkeleri bütüncül eğitim, deneyimsel öğrenme ve toplum katılımıdır. Bütüncül eğitim, duygusal, sosyal ve bilişsel yönlerin entegrasyonu ile tüm bireyin gelişimidir. Deneyimsel öğrenme, doğayla kurulan doğrudan ilişkiler yoluyla öğrenme kavramıdır; toplum katılımı ise toplumun çevresel sorunlarının üstesinden gelmek için öğrenci, öğretmen ve yerel toplulukların işbirliği yapması fikridir.
Dünya Merkezli Öğrenme yaklaşımı, öğrenciler için temel zorlukların üstesinden gelmenin ve eleştirel düşünme, duygusal zeka ve çevreye karşı sorumluluk duygusunun bir aracıdır. Öğrencilerin açık havada çalıştıkları bir topluluk bahçesi projesi gibi varsayımsal bir örneği ele alırsak, öğrenciler ekolojik öğrenme sürecine dahil olabilirler ve daha sonra ekip çalışması ve problem çözme becerilerini geliştiren ve böylece yetişkin yaşamına daha iyi hazırlanan kişiler olacaklardır.
Dünya Merkezli Öğrenme genellikle açık havada keşif, çevresel restorasyon ve uygulamalı katılım gerektiren sürdürülebilirlik atölyeleri gibi pratik faaliyetleri kapsar. Örneğin, öğrenciler yerel bir temizlik çalışmasına katılarak kirlilik konusunda fikir sahibi olurken bir yandan da toplumlarına yardım etmek için aktif olarak çalışırlar. Bu tür faaliyetler, öğrencilerin doğayla iç içe olmalarını ve okulda öğrendiklerinin gerçek hayatta nasıl uygulandığına dair gerçekçi bir resim çizmelerini amaçlamaktadır.
Doğa temelli müfredatın entegrasyonu, açık havada öğrenme deneyimlerinin sağlanması ve derslerin yerel çevre sorunlarıyla ilişkilendirilmesi yoluyla eğitimciler için Dünya Merkezli Öğrenmenin sınıfta somutlaştırılması mümkündür. Yerel ekosistemleri, yerel koruma örgütleriyle işbirliği içinde, topluma faydalı ekolojik projeler aracılığıyla inceleyen ve aynı zamanda bu tür bir öğrenme yoluyla kendileri için önemli ve anlamlı bilgi ve beceriler geliştiren bir fen sınıfı buna örnek olarak verilebilir.