Dijital Müfredat Küratörlüğü
Dijital müfredat küratörlüğü, öğretme ve öğrenmeyi geliştirmek amacıyla dijital eğitim kaynaklarının toplanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi görevlerini içerir. Öğretmenler için, öğretimlerini uyarlamak ve tüm öğrencilerin yalnızca çok çeşitli eğitim ihtiyaçlarını karşılayan kaliteli ve uygun materyalleri almasını sağlamak çok önemlidir.
Dijital müfredatın küratörlüğü sadece öğrencilerin farklı türde eğitim kaynaklarını kullanmasını mümkün kılma avantajı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda öğretmenlerin müfredatı öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlamasına da olanak tanır. Ayrıca, bir sınıfta interaktif materyallerin kullanılması, öğrencilerin katılımını artıran faktörlerden biri olan eğlence unsurunu da beraberinde getirir. Bir öğretmenin, farklı öğrencilerin tercihlerini ve ilgi alanlarını karşılamak için belirli bir fen teması üzerine makaleler, videolar ve podcast'ler gibi birçok multimedya kaynağını bir araya getirdiği bir durumu düşünün.
Öğrenme hedeflerinin seçilmesi, kaynakların uygunluğunun değerlendirilmesi, türlerine göre gruplandırılması, geri bildirimler ve yeni kaynaklar yardımıyla koleksiyonun güncel tutulması gibi adım adım ilerleyen bir süreç sayesinde eğitimciler dijital müfredat kaynaklarına da işaret edebileceklerdir. Google Drive, Padlet ve hatta Wakelet gibi kürasyon platformları, eğitimcilere küratörlüğünü yaptıkları içerikleri düzenleyip paylaşabilecekleri bir platform sağlayarak bu süreçte hayati bir rol oynamaktadır.
Dijital müfredat küratörlüğünde teknolojinin önemi, kaynak toplama, depolama ve paylaşma lojistiğini kolaylaştıran araçlar ve platformlar sağlamasıyla öne çıkmaktadır. Örneğin, Öğrenme Yönetim Sistemleri (LMS), öğrencilerin kolayca erişebilmeleri için küratörlüğünü yaptığı içeriği ders materyallerine dahil edebilir ve aynı zamanda öğretmen, öğrenci deneyiminin kaynakları onlarla paylaşmasını sağlayabilir.
Dijital müfredat küratörlüğü, öğretmenlerin her öğrencinin ihtiyaçları, ilgi alanları ve yetenekleri için çeşitli öğrenme yolları tasarlayabilecekleri farklılaştırılmış öğretimi teşvik eden bir araçtır. Bu durumda bir öğretmen, örneğin öğrencilerin geleneksel öğretim yöntemlerinin yanı sıra öğrenme tarzlarına uygun materyalleri kullanma tercihleriyle başa çıkarak, resimler ve uygulamalı etkinliklerle birlikte farklı okuma seviyelerinde kitaplar seçebilir.