Merkezden Uzaklaştıran Perspektif
Bakış açısını değiştirmek, kişinin kendi görüşünü geri çekmesini ve alternatif görüş ve bağlamları dikkate almasını gerektiren psikolojik ve bilişsel bir süreçtir. Bu yöntem empatinin gelişmesi, problem çözme becerilerinin geliştirilmesi ve karar verme sürecinde önyargıların azaltılması için önemli bir yöntemdir.
Merkezden uzaklaşma becerisi kişiler arası ilişkiler için çok önemlidir çünkü bireylere başkalarının farklı bakış açılarını tanıma ve hatta onlara değer verme konusunda ilham verir. Bir çiftin anlaşmazlığa düşmesi buna iyi bir örnektir; diğer kişinin duygu ve düşüncelerine aktif bir şekilde odaklanarak iletişim kurabilir ve sorunu daha yapıcı bir şekilde çözebilirler, bu da ilişkiyi güçlendirir.
Problem çözmede, perspektifin dağıtılması bireylerin durumları çoklu açılardan analiz etmesini sağlayarak daha yenilikçi çözümlere yol açar. Örneğin, bir sorunla karşı karşıya kalan bir ekip, üyelerin farklı bakış açılarını paylaştığı beyin fırtınası oturumlarından faydalanabilir, böylece herkes tekil bir bakış açısına sahip olsaydı gözden kaçabilecek seçenekler ortaya çıkarılabilir.
Bakış açısını değiştirmek, bireylerin kanaatlerini tanımalarına ve bunlara meydan okumalarına yardımcı olarak kişisel önyargılara karşı harika bir yoldur. Örneğin, işe alımlar söz konusu olduğunda, merkezsiz bakış açısını uygulayan bir işe alım uzmanı, adayların yalnızca niteliklerini ve deneyimlerini değil, aynı zamanda kişisel değerlerini ve yaşam deneyimlerini de göz önünde bulundurarak, farklı geçmişlere değer veren daha çeşitli ve kapsayıcı bir aday seçimini teşvik eden kişi olabilir.
Kişinin kendini merkezden uzaklaştırması aktif dinleme, rol değiştirme egzersizlerine katılma ve farkındalık meditasyonu uygulamaları ile tanımlanabilir. Bunun başlıca örneği, çok taraflı konuşmalarda, araya girmelerden sonra, kendi fikirlerinizi açıklamadan önce diğer insanların fikirlerini yorumlamanızdır. Bu, kişinin konunun daha önce düşünülmemiş çeşitli yönleri hakkında düşünmesini sağlayan bir ortam yaratır.