DAR Döngüsü (Tasarla, Harekete Geç, Yansıt)
DAR Döngüsü (Tasarla, Harekete Geç, Yansıt), problem çözme ve öğrenmeye yaklaşmanın en etkili yoludur ve üç temel aşamayı vurgular: bir çözüm bulmak, bu çözümü uygulamak ve etkileri hakkında düşünmek. Bu geri bildirim süreci, grupların ve kişilerin planlarını gerçek sonuçlara ve tespitlere göre düzeltmelerini sağlayan sürekli ilerlemenin ana nedenidir.
DAR Döngüsünün üç temel aşaması vardır; Tasarla, Harekete Geç ve Yansıt. Tasarım aşaması, belirlenen sorunlara ilişkin tasarlanan çözümlerin veya planların oluşturulduğu aşamadır. Harekete geçme aşaması tasarlanan çözümlerin uygulanması, yansıtma aşaması ise etkilerin değerlendirilmesi ve gelecekteki eylemlerde kullanılmak üzere bilgi toplanmasıdır.
DAR Döngüsü, eğitim ortamlarında öğrencilerin tasarlayabilecekleri (Tasarım), uygulayabilecekleri (Eylem) ve deney sonrasında neyin doğru gidip neyin işe yaramadığını düşünebilecekleri (Yansıtma) deneyler veya projeler üretmek suretiyle öğrenme faaliyetlerini desteklemenin mükemmel bir yoludur. Örnek olarak, bir fen sınıfı öğrencileri basit bir deney yapmakla görevlendirebilir, sonuçları izleyebilir ve sonuçları ve sonraki deneylerin tasarımına yardımcı olabilecek ilgili konuları tartışmak için kolektif zihinleri bir araya getirebilir.
Proje yönetiminde DAR Döngüsünü benimsemek, sorunlarla başa çıkmanın merkezi yoluna eşdeğerdir. Gruplara kapsamlı proje planları yapma (Tasarım), görevleri gerçekten yerine getirme (Harekete Geçme) ve yeni bilgiler için proje sonuçlarını inceleme (Yansıtma), böylece doğru sonuçlara varma ve nihayetinde proje başarı oranını artırma yetkisi verir. Örnek olarak, bir ekip bir pazarlama kampanyasına geri dönüp bakabilir ve bir dahaki sefere daha iyi stratejiler geliştirmek için metrikler üzerinde düşünebilir.
Kesinlikle! Örnek olarak, toplum katılımını artırmaya odaklanmış kar amacı gütmeyen bir kuruluşu ele alalım. Tasarım aşamasında, bir dizi atölye çalışması oluşturabilirler. Hareket aşaması boyunca bu atölye çalışmalarını gerçekleştirirler ve Yansıtma aşaması boyunca katılımcılardan geri bildirim toplarlar, böylece atölye çalışmalarının etkinliğini değerlendirebilir ve gelecekteki etkinliklerde iyileştirilecek alanları belirleyebilirler. Profesyonel personelin eğitimi ve değerlendirilmesi de elbette ima edilmektedir. Kesinlikle! Toplum katılımını artırmayı hedefleyen kar amacı gütmeyen bir kuruluş burada örnek olarak gösterilebilir. Çalıştaylar düzenlemeleri gereken Tasarım aşamasında tasarım yapma yolunda olabilirler. Bu atölye çalışmaları daha sonra Eylem aşamasında gerçekleştirilecektir. Yansıtma aşaması, katılımcıların atölye çalışmaları hakkında geri bildirimde bulunmaları ve kar amacı gütmeyen kuruluşların bunları atölye çalışmalarının değerlendirilmesi ve etkinliklerin daha da geliştirilebileceği alanlar için veri olarak toplaması olacaktır.