Müfredat Sıkıştırma
Müfredat sıkıştırma, ileri düzey yeteneklere sahip öğrenciler için ders içeriği ve iş yükü ayırmaya ve nihayetinde sunmaya ve bilgi ve becerilerindeki boşlukları kapatmaya yönelik bir yöntemdir. Bu yöntem, üstün yetenekli öğrencilerin kendi hızlarını takip etmelerini sağlar ve aynı zamanda hem zorlanmalarını hem de meşgul olmalarını sağlar.
Müfredat sıkıştırma, bu süreç için gerekli olan bazı adımlarla karakterize edilir. Başlangıç olarak, eğitmenler ön testler veya değerlendirmeler yardımıyla öğrencilerinin mevcut bilgi ve becerilerinin bir değerlendirmesini yaparlar. Sıkıştırılacak veya çıkarılacak materyaller hakkındaki kararları bu değerlendirmelerin sonuçlarına göre verilir. Böylece, öğrencilerin halihazırda hakim oldukları materyallerin bazı kısımlarını atlamalarına izin verilir. Örnek olarak, bir öğretmen, bir matematik ünitesine hakim olduğunu gösteren bir öğrenciye, o üniteyi atlayarak daha üst düzey konulara geçme izni verebilir.
Müfredat sıkıştırma, öğrencilere, özellikle de üstün yetenekli ve ileri düzey öğrencilere birçok avantaj sağlayan bir yöntemdir. Bu öğrencilere sürekli zorluklar sunarak sıkılmalarını ve derslerden kopmalarını önleyen bir araçtır. Ayrıca, öğrencilere belirli bir konuyu kapsamlı bir şekilde inceleme şansı verileceğinden, bu durum öğrenme sevgisi için de bir kaynak olabilir. Örnek olarak, özellikle fen bilimlerinde yetkin olan bir öğrenci, bağımsız araştırma projeleri için ek zamana sahip olmak üzere müfredatını yoğunlaştırabilir.
Öğretmenlerin müfredat sıkıştırmasını uygulayabilmeleri için ilk adım, düzenli değerlendirmelerden elde ettikleri öğrenci gereksinimlerini belirlemektir. Öğretmenlerin daha sonra farklılaştırma yapmalarına olanak tanıyan esnek bir müfredat tasarlamaları gerekir; örneğin, ileri düzeydeki öğrenciler için zenginleştirme etkinlikleri düzenleyebilirler. Diğer öğretmenlerle ekip oluşturmak ve sürekli eğitimlere katılmak, öğretmenlerin sıkıştırma stratejileri konusundaki bilgi ve becerilerini geliştirebilecekleri ek yollardır. Örneğin, öğretmen sıkıştırılmış öğrenciler için onların ilgi alanlarına ve güçlü yönlerine odaklanan proje tabanlı bir öğrenme modülü oluşturabilir.
Müfredatın sıkıştırılması, öğretmenlerin velilerin muhalefeti ya da yöntem hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan okul yöneticileri gibi pek çok zorlukla karşılaştığı bir strateji olabilir. Dahası, desteğe ihtiyaç duyabilecek sıkıştırılmış öğrencilere hitap etmek amacıyla ders planlarının ve değerlendirme stratejilerinin gözden geçirilmesi gibi organizasyonel engeller de söz konusu olabilir. Öğretmenlerin ayrıca tüm öğrencilerin standartlarını proaktif bir şekilde gözlemlemeleri ve sıkıştırılmış öğrencilere gerekli desteği vermeleri gerekmektedir. Anlaşılması kolay iletişim ve eylem planlaması, kısıtlamalar ne olursa olsun büyük ölçüde yardımcı olabilir.