Yaratıcı Problem Çözme
Problem çözmeden tamamen farklı olan inovasyon, (kişinin) kutunun dışında düşünerek sorunlara çözüm ürettiği bir süreçtir. (Kişinin) benimsediği yaklaşım (kişinin) doğru olanı yapmasıdır, çünkü (kişi) ona uyarlanabilirliği öğretir ve ona diğer durumlarda da etkili olabilecek kutunun dışında düşünme fırsatı verir.
Sanatsal problem çözme sürecinde genellikle beş adım baskındır: 1) Sorunu tanımak, 2) Ayrıntıları toplamak, 3) Kavramlar yaratmak, 4) Analiz etmek ve yanıtları seçmek ve 5) Seçilen çözümle ilerlemek. Örneğin, satışların azalmasıyla ilgilenen bir ekip, öncelikle müşterilerin beğenilerini ve beğenmediklerini anlamak için pazar istatistiklerini gözden geçirebilir ve ardından ürün fikirleri üreterek piyasaya sürmek için en uygun olanına karar verebilir.
Bir operasyonel eğitim yöntemi olarak beyin fırtınası, anında eleştiri yapmayarak düşüncelerin engelsiz akışına zemin hazırlar; böylece katılımcıların alışılmadık fikirlerini ifade etmekte kendilerini özgür hissettikleri bir iletişim ortamı yaratır. Çalışma, fikir üretimini, yaratıcı gelişmeleri ve müşteri hizmetlerini hızlandırmak için benzer açık oturumlar düzenleyen Google'ın yaptığı gibi beyin fırtınası grupları halinde gerçekleştirilebilir.
Öte yandan bilgi çeşitliliği, grup tartışmalarının yaratıcı sorunlara çözüm bulmadaki başarısının temel nedenidir. Bir grup içinde beyin fırtınası yapmanın iyi tarafı, genellikle daha fazla fikir ve daha sağlam çözümlerle sonuçlanmasıdır. Farklı beceri ve bilgilerin bir araya getirilmesinin klasik örneği, kullanıcı deneyimini artıran belirli bir ürünün tasarım sorununu çözmek için pazarlama, mühendislik ve müşteri destek ekiplerinin ortak çalışmasıdır.
Bireyler yaratıcı tıkanıklıklarının üstesinden, mekanın yeniden düzenlenmesi, biraz zaman ayırma, farkındalık uygulamaları ve düşünceyi yeni fikirlerle başlatabilecek ipuçları ve kısıtlamalar gibi farklı teknikler ve araçlar yardımıyla gelebilirler. Örneğin, bir proje üzerinde çalışan ve tıkandığını hisseden bir tasarımcı, temiz hava almak için dışarı çıkmaya karar verebilir ya da yeni kavramlar yaratmak için rastgele bir kelime üreteci kullanarak yaratıcı engelleri aşabilir.