Düzeltici Okuma Programları
Düzeltici Okuma Programları, bu alanda zorluk yaşayan öğrencilerin okuma becerilerini geliştirmeyi amaçlayan planlı öğrenme faaliyetleridir. Bu programlar, kod çözme, anlama ve akıcılık gibi belirli zayıflıklara vurgu yapar ve özellikle ihtiyaçlarına göre ayarlanmış sistematik öğrenmenin sağlanmasıyla, öğrenciler bir yeterlilik seviyesine ulaşabilir ve okuma becerilerinde güvence geliştirebilirler.
Düzeltici Okuma programlarının üç ana bileşeni genel olarak kod çözme, anlama ve akıcılıktır. Kod çözme, fonetik ve kelime tanıma becerileri anlamına gelir; anlama, metni anlama ve yorumlama ile ilgilidir; akıcılık ise okuma hızı ve doğruluğuna odaklanır. Bir programın çözümleme için ses bilgisi alıştırmalarını, anlama için rehberli okuma oturumlarını ve akıcılık için zamanlı okuma alıştırmalarını entegre etkinlikler olarak kullanması bir örnek olabilir.
Okumada zorluk çeken, bazıları öğrenme güçlüğü çeken veya sınıf seviyesinin altında olan öğrenciler, Düzeltici Okuma Programlarından çok fazla yardım alabilirler. Programlar, belirli bireysel öğrenme sorunlarını ele almaya odaklanır; bu nedenle, İngilizce Öğrenenler (ELL'ler) ve disleksili öğrenciler gibi çeşitli öğrenciler için uygundur.
Düzeltici Okuma Programları tipik olarak küçük grup sınıfları ve bireysel özel ders oturumlarının bir karışımı yoluyla sunulur. Öğretmenler öğrencileri üzerinde okuma değerlendirmeleri yapar ve sınıfları öğrencilerin özel ihtiyaçlarına odaklanacak şekilde düzenler. Örneğin, bir öğretmen doğrudan öğretim, uygulama etkinlikleri ve ilerlemeyi izlemeye ve gerekirse öğretimde ayarlamalar yapmaya hizmet eden sürekli değerlendirmeler içeren yapılandırılmış bir ders planı uygulayabilir.
Araştırmalar, Düzeltici Okuma Programlarının öğrencilerin okuma becerilerinde önemli ilerlemeler sağlayabildiğini göstermiştir. Bu programlara katılan öğrencilerin, programa katılmayan öğrencilere kıyasla okuma materyallerini anlama ve okuma becerilerinde sıklıkla daha büyük bir gelişme gösterdikleri kanıtlanmıştır. Örneğin, çok parçalı programların meta analizinde test edilen öğrencilerin, Düzeltici Okuma müdahalesine katıldıktan sonra okuma puanlarını ortalama 1,5 sınıf seviyesi artırdıkları bulunmuştur.