İşbirlikçi Öğrenme
İşbirlikli öğrenmede öğrenciler küçük kümeler halinde gruplandırılır ve ortak öğrenme hedeflerine ulaşmak için işbirliği içinde çalışırlar. Takım çalışmasını içeren, öğrencilerin eleştirel düşünce sürecini güçlendiren ve öğrenciler arasında iyi sosyal davranışları teşvik eden bir tekniktir, böylece öğrenme süreci daha ilginç ve verimli hale gelir.
İşbirliğine dayalı öğrenme, kişinin akademik geçmişinde ve öğrencilik hayatında en iyi akademik performans, daha iyi sosyal beceriler ve daha yüksek motivasyon gibi birçok şeyi başarmanın yoludur. Örnek olarak, projeler üzerinde birlikte çalışan öğrencilerin farklı bakış açılarını paylaşmaları, sadece öğrenmelerine değil aynı zamanda konuyu daha iyi hatırlamalarına da yardımcı olacaktır. Ayrıca, grup çalışması uygulaması öğrencilerin iletişim becerilerini geliştirmelerine ve gelecekte işlerini daha verimli bir şekilde yapmalarına yardımcı olacak bir ekip olarak çalışmalarına olanak tanır.
İşbirliğine dayalı öğrenme, öğretmenlerin benimseyebileceği çok sayıda stratejiden biridir. Bu fikri örnekleyen bir öğretmen, öğrencileri bir bilim projesi için bir araya getirebilir ve her öğrencinin araştırmacı, sunucu veya kaydedici gibi farklılaştırılmış bir işlev üstlenmesini sağlayabilir. Kuralların belirlenmesi ve üyeler arasındaki etkileşimlerin izlenmesi, konsantrasyon ve sorumluluğu yüksek tutmak için yeterlidir, böylece öğrenmeyi daha zengin hale getirir.
İşbirliğine dayalı öğrenmedeki zorluklar eşit olmayan katılım, grup üyelerinin anlaşmazlığı ve farklı beceri düzeylerini kapsayabilir. Çözüm için öğretmenler katılım için net beklentiler belirleyebilir ve hesap verebilirliği teşvik etmek için akran değerlendirmelerinden faydalanabilir. Bunun da ötesinde, çatışma çözme becerileri kazandırmak ve görevleri öğrencilerin yeteneklerine göre çeşitlendirmek, grubun daha dengeli ve üretken gruplara dönüşmesine yardımcı olabilir.
İşbirliğine dayalı öğrenme etkinlikleri, her öğrencinin seçilen bir konuda uzman olduğu ve kendi grubuna bu konuda bilgi aktardığı jigsaw ve öğrencilerin bir soru üzerinde tek başlarına düşündükleri, eşleriyle sohbet ettikleri ve daha sonra keşiflerini büyük gruba aktardıkları düşün-eşleş-paylaş etkinliklerinden oluşur. Bunun dışında, bu faaliyetler öğrenciler için sadece uyarıcı bir faktör değil, aynı zamanda eleştirel düşünme ve iletişim becerilerini geliştirme aracı olarak da hizmet etmektedir.