Karakter Eğitimi
Karakter eğitimi, saygı, dürüstlük, merhamet ve doğruluk değerlerinin birleştirilmesi yoluyla etik ve sorumlu bireylerin oluşturulmasına öncelik verir. Karakter eğitiminin önemi, sadece öğrencilerin ahlaki pusulasını tasarlamakla kalmayıp aynı zamanda sosyal etkileşim ve akademik performans becerilerini de geliştirmesi ve böylece olumlu bir okul ortamı yaratmasıdır.
Karakter eğitimini oluşturan başlıca unsurlardan bazıları temel etik değerlerin tanıtılması, sosyal-duygusal öğrenmenin desteklenmesi ve aileler ile toplulukların sürece dahil edilmesidir. Ana programlar sıklıkla saygı, sorumluluk, adalet, ilgi ve vatandaşlık gibi değerleri ele alır ve öğrencilere hizmet-öğrenme projeleri ve akran danışmanlığı yoluyla bu değerleri yaşamlarında uygulama şansı verir.
Etik ikilemlerle ilgili konuşmalar, müfredatta karakter eğitimini betimleyecek başlıca tartışmalar olacaktır. Programın önemli bir parçası olan karakter eğitiminde etik, ahlaki soruları gündeme getiren edebiyat yoluyla öğretilir ve farklı eylemlerin neden ve sonuçlarını göstermek için rol yapma etkinlikleri kullanılır. İyi bir örnek olarak, bazı tarihsel durumlarda doğru ya da yanlış olan sonuçları tartışmak zorunda kalacak olan bir tarih dersi verilebilir, böylece öğrencilere tartışmacı düşünmeyi öğretir.
Öğrencilerin davranışları, duygusal zekaları ve akademik başarıları karakter eğitiminin ortak etkisi sayesinde gelişmektedir. Karakter eğitimi programlarını uygulayan okulların en az disiplin sorunu yaşayan ve en fazla sayıda öğrencinin toplumla iç içe olduğu okullar olduğu ileri sürülmektedir. Bu sayede, öğrenciler arasındaki ve öğretmenlerle öğrenciler arasındaki kişiler arası ilişkiler geliştirilir ve böylece öğrenmeyi destekleyici bir iklim teşvik edilir.
Eğitimciler karakter eğitimine ağırlıklı olarak iyi davranışları örnekleyerek, farklı bir sınıf topluluğu oluşturarak ve karakter özelliklerini sunumlar ve oyunlar aracılığıyla öğrencilere gerçekten tartışmaya açarak katkıda bulunurlar. Hatta öğrencilerden değerleri üzerine düşünmelerini isteyen ders planları da entegre edebilirler, böylece etik karar vermeyi teşvik eder ve öğrencilerinin genel karakterini geliştirirler.