Araştırma Becerileri Geliştirme
Araştırma becerilerini geliştirmek, farklı kaynaklardan gelen her türlü bilgiyi doğru bir şekilde arama, değerlendirme ve kullanma yeteneğini öğrenmekle eş anlamlıdır. Bu beceriler, akademik olarak başarılı olmanın, doğru kararlar vermenin ve bilginin peşinden tam olarak gitmenin anahtarıdır ve insanların mevcut büyük miktarda veriyi rasyonel ve kolay bir şekilde eleştirmesine ve kullanmasına yardımcı olur.
Etkili araştırma teknikleri, temel mekanizmaların geniş bir karışımını temsil eder: güvenilir materyaller bulmak, araştırma soruları sormak, derinlemesine incelemeler yapmak ve fikirleri birleştirmek. Örnek olarak, bir araştırma makalesi yazacak bir öğrencinin öncelikle güvenilir akademik dergi ve kitap kaynaklarını belirleyebilmesi, ihtiyaç duyduğu bilgileri tam olarak belirleyebilmesi, uygun veri tabanlarına göz atabilmesi ve ardından, görüşlerini savunmak için söz konusu alanla ilgili olguları kullanarak analiz yapması ve fikirleri dört dörtlük hale getirmesi gerekir.
Araştırma becerilerinin geliştirilmesi, pratik uygulama ve farklı kaynakların kullanımıyla mümkündür. Araştırma becerilerini geliştirmenin yollarından biri, araştırma metodolojisi konusunda resmi eğitim almak, atölye çalışmalarına katılmak ve JSTOR veya Google Scholar gibi akademik veri tabanlarıyla pratik yapmak gibi faaliyetlerde bulunmaktır. Bu, Google Scholar veya JSTOR gibi akademik veritabanlarının yardımıyla çevrimiçi araştırma pratiği yapmaya ektir. Prosedürleri ilerletmenin bir başka yolu da, fon alamayan araştırma projelerine katılarak yazara soru sorma fırsatı verilmesidir. Ayrıca, [akademik] profesörler ve öğrencilerle aktif iletişim, geri bildirim alışverişini ve dolayısıyla daha iyi bir araştırmacı olmak için üzerinde çalışılması gereken beceriler hakkında bilgi sahibi olmayı teşvik eder.
Teknoloji, geniş bir dijital kaynak ve araç yelpazesini hayata geçirerek araştırma becerilerini büyük ölçüde geliştirebilmektedir. Çevrimiçi veri tabanları, e-kitaplar ve arama motorları, kullanıcıların bilgiye göz atmasını hem daha hızlı hem de daha kapsamlı hale getirmektedir. Örneğin, atıf yöneticileri (örneğin, Zotero veya EndNote) araştırma materyallerini düzenleyen ve atıfların formatlarını doğru bir şekilde hazırlayan araçlardır ve bu da araştırmayı çok destekleyici bir süreçtir.
Eleştirel düşünme, iyi bir araştırma için kilit bir beceridir çünkü insanların veri kaynaklarının güvenilir ve ilgili olup olmadığını belirlemelerini sağlar. Veri eksikliği ve önyargılar, araştırmacıların bilginin güvenilirliğini sorgulaması ve farklı görüşleri dikkate almasıyla önlenebilir. Örneğin, iklim değişikliğiyle ilgili bir çalışma sırasında araştırmacı, daha tarafsız bir sonuca ulaşmak için farklı çalışmaları motive eden faktörleri eleştirel bir şekilde değerlendirmiştir.