Büyüme Zihniyetinin Oluşturulması
Büyüme zihniyeti, beceri ve zekanın çalışma ve azmin yanı sıra deneyimlerden öğrenme yoluyla kazanılabileceği fikridir. Öğrenme eğrisinin yaygınlaştırılması, her ikisi de dayanıklılık geliştirmek için gerekli olan kişisel ve profesyonel gelişim unsurları olan iradeyi ve öğrenme sevgisini artırır.
Büyüme zihniyetinin temel nitelikleri, beraberinde gelen risklerle yüzleşme becerisi, zor durumlarda pes etmeme ihtiyacı ve performans yerine bilgi edinmeye odaklanmanın yanı sıra geri bildirim isteme ve bunlardan ders çıkarma becerisidir. Örnek vermek gerekirse, büyüme zihniyetine sahip bir öğrenci zorlu bir matematik problemini zekasına yönelik bir tehdit olarak görmek yerine öğrenmek için bir fırsat olarak değerlendirecektir.
İnsanların öncelikle olumsuz düşünceleri olumluya çevirerek, engellere atlama taşları olarak bakarak ve bilgiye susamışlığı besleyerek bir büyüme zihniyeti oluşturmaları mümkündür. Buna ek olarak, kendi üzerine düşünmek, öğrenme hedeflerine öncelik vermek ve büyümeyi destekleyen ve teşvik eden iş arkadaşlarıyla birlikte olmak da başarılı olabilir. Örneğin, bir çalışan daha zorlayıcı olan ve yeni becerileri uygulamasını gerektiren görevlere katılabilir ve hataları başarısızlık olarak değil ders olarak alabilir.
Geri bildirim uygulaması, geliştirilmesi gereken alanları ortaya çıkardığı ve deneyimlerden öğrenmenin önemini yinelediği için büyüme zihniyetinin geliştirilmesinde çok önemlidir. Yapıcı geribildirim, olumlu karşılandığı takdirde, insanları yeni beceriler geliştirmeye ve yaratmaya yönlendirme gücüne sahiptir. Örnek olarak, bir antrenörden özel tavsiyeler alan bir sporcu, becerilerini geliştirmek ve performansını artırmak için bu bilgileri uygulayabilir.
Esneklik, uyum sağlama ve yaşam boyu öğrenme, bu tür bir zihniyetin kişisel sorumluluk ve mesleki gelişimdeki başlıca avantajlarıdır. Bu tür bir zihniyete sahip kişiler risk alan, yeniliği destekleyen ve zorlukları yenen kişiler olma eğilimindedirler, böylece daha fazla başarı elde ederler ve daha fazla tatmin olurlar. Örneğin, büyüme zihniyetine sahip bir lider, grubunu değişimi benimsemeye ve süreçleri sürekli iyileştirme halinde olmaya teşvik edebilir, böylece ortaklık ve gelişim özelliklerine sahip bir ekip kuracaktır.