Blok Öğretim Yapısı
Blok Öğretim Yapısı, konuların alışılagelmiş daha kısa veya geleneksel dersler yerine yoğunlaştırılmış ve daha uzun ders saatleri içinde öğretildiği durumu ifade eden bir eğitim tekniğidir. Temel olarak bu yöntem, öğrencilerin konulara daha derinlemesine girmelerini ve dolayısıyla bilgileri daha iyi anlamalarını ve akılda tutmalarını sağlar.
Blok Öğretim Yapısı, daha fazla katılımlı öğrenme ve konsantrasyonun yanı sıra başka birçok faydaya da sahiptir. Buna ek olarak, daha fazla uygulamalı faaliyete ve işbirliğine dayalı grup çalışmasına olanak tanıyan bir formattır ve bu da öğrenmeyi geliştirir. Bir lise fen sınıfının bir hafta süren bir laboratuvar projesi yürüttüğü ve aslında öğrencilerin bilimsel yöntemi derinlemesine incelemelerini sağlayan bir örnek buna örnektir.
Blok Öğretim stratejisinin, öğrencilere konuyu daha derinlemesine analiz etme, daha uzun süre pratik yapma ve uygulama fırsatı sağladığı için öğrencilerin öğrenme sürecinde çok faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Sonuç olarak, öğrenciler bilişsel aşırı yüklenme olmadan belirli bir konu üzerinde çalışmak için daha büyük bir kapasiteye sahip olduklarından, bloklar halinde öğretilen konularda çoğunlukla daha iyi anlayış ve daha yüksek yetenek gösterirler.
Blok Öğretim Yapısı uygulanırken karşılaşılacak zorluklardan biri, yeterli planlama ve zaman çizelgesinin mutlak gerekliliğinin yanı sıra geleneksel öğretim yöntemlerine alışkın olan öğrenci ve velilerin olası direncidir. Öğretmenler aynı miktarda materyali daha az blokta öğretme zorluğuyla da karşılaşabilir, bu da müfredat tasarımında ve değerlendirme stratejilerinde bir değişiklik gerektirecektir.
Gözümüzün önündeki Blok Öğretim Yapısı, proje tabanlı öğrenme modülünün uzun bir tatilini geçiren bir ortaokul olarak görülebilir. Bu modda, öğrenciler bir hafta boyunca belirli bir tarihi olay üzerinde araştırma, tartışma, sunum, yaratma ve nihayetinde farklı etkinlikler yoluyla bir anlayış kazanabilirler.