İki Dilli Daldırma
İki dilli daldırma, öğrencilerin genellikle ana dilleri ve yabancı bir dil olmak üzere iki dilde eğitim aldıkları bir eğitim türüdür. Bu yöntemin amacı, zengin bağlamların deneysel ortamını kullanarak dil yeterliliğini normalleştirmek, iki dilliliği teşvik etmek ve bilişsel becerileri geliştirmektir.
İki dilli daldırma programları, öğrencilerin bilişsel yeteneklerini, okul derslerindeki sonuçlarını ve geniş kültürel farkındalıklarını geliştirmelerine yardımcı olmasıyla bilinir. Çoğu durumda, bu programlara katılan öğrencilerin, artan problem çözme becerileri ve düşünce esnekliği sayesinde standart testlerde akranlarına göre daha başarılı oldukları araştırmalarla kanıtlanmıştır. Örneğin, hem İspanyolca hem de İngilizce eğitim alan çocuklar, sadece bir dilde eğitim alanlara kıyasla sözel muhakeme ile ilgili görevlerde daha iyi performans gösterebilirler.
İki dilli daldırma programları, klasik dil öğreniminden farklıdır; ikinci dili her konuda sadece dile dayalı olarak değil, içeriğe dayalı olarak öğretir. Daldırma sürecinde öğrenciler matematik, fizik, tarih vb. dersleri hedef dilde öğrenmekte, böylece dilin kullanıldığı gerçek bir ortam yaratılmaktadır. Bu, dilin kurallarına ve artık gerçekte kullanıldığını görmediğimiz kelime dağarcığının öğrenilmesine odaklanılan geleneksel yöntemin tersidir (çözüm yanlıştır veya bazen öğrenciler dili daha az öğrenirler).
İki dilli daldırma programlarına çocuklar, okul öncesi veya anaokulu gibi erken dönemlerden başlayarak erişebilirler. Araştırmacılar, erken dönemlerde birden fazla dile maruz kalmanın daha iyi dil edinimi için çok önemli olduğunu bulmuşlardır. Kanıtlar, çocukların bu yaşlarda yabancı dil öğrenme konusunda daha yetenekli olduklarını, çünkü beyinlerinin hala bağlantılar kurmakta olduğunu gösteriyor. Bu doğrultuda, 4 yaşında ikinci bir dil öğreten bir programa başlayan bir çocuğun, programa başlayan daha büyük bir çocuktan (örneğin 10 yaşında) daha hızlı bir şekilde dile hakim olması muhtemeldir.
İki dilli daldırma öğrencilerinin başlangıçta şu zorlukları yaşadıkları görülmektedir: ikinci bir dilde öğretildikleri için akademik konuları kolayca anlayamamakta ve sosyal uyum konusunda da sıkıntı yaşamaktadırlar. Birkaç öğrenci, özellikle iki dilli bir ortamda büyümemişlerse, dil yeterliliğiyle ilgili sorunlar yaşayabilir. Bununla birlikte, bu zorluklar genellikle kısa sürelidir ve başkalarının yardımıyla, çoğu galip gelebilir ve sonunda iki dilli olabilir.