Önyargı Farkındalığı
Önyargının farkında olmak, kişinin sahip olduğu önyargıların ve önyargıların farkına varması ve kabul etmesi, ayrıca bunların karar verme süreci ve bireyin diğer insanlarla etkileşim kurma biçimi üzerindeki etkileri olarak kabul edilir. İnsanları kapsayıcı olacak şekilde eğitmek, eşitliği teşvik etmek ve insanların kişisel ve profesyonel ortamlarında eleştirel düşünme yeteneğini geliştirmek gibi bir dizi şeyde ana unsurdur.
Tipik önyargılar, insanların teyit edici bilgiyi arama eğilimi olan teyit önyargısı; insanların anlayışlarını ve karar verme süreçlerini etkileyen ve kısmen bilinçli farkındalıklarının dışında kalan tutumlara veya stereotiplere sahip olmaları olan örtük önyargı; ve insanların çevreden edindikleri bilginin değerini giderek daha fazla tahmin ettikleri kullanılabilirlik sezgiselliğidir. Örneğin, bir işe alım görevlisi, tam olarak farkında olmadan belirli bir üniversite veya kolejden gelen başvuru sahiplerini tercih edebilir, bu onun sergilediği bir tür örtük önyargıdır.
İşyerinde önyargıların farkında olmak, eşitlikçi bir ortam oluşturmada, ekip işbirliğini artırmada ve karar alma süreçlerini geliştirmede önemli bir faktördür. Çalışanlar önyargılarının farkına vardıklarında, etkilerini en aza indirebilirler, bu da daha iyi işe alım uygulamaları ve daha az anlaşmazlık ile sonuçlanır. Örneğin, önyargı eğitimi veren kuruluşlar sıklıkla işe alımlarda çeşitliliğin ve çalışan memnuniyetinin arttığını gözlemlemektedir.
Bir kişi kendi kendine düşünerek, başkalarından yanıtlar alarak ve çeşitlilik ve kapsayıcılıkla ilgili eğitim programlarına katılarak önyargı bilincini geliştirebilir. Örtük ilişkilendirme testleri gibi araçlar, açıklanmayan önyargıların ortaya çıkarılmasına yardımcı olabilir ve kişisel deneyimler hakkında konuşmak anlayış yaratabilir. Örnek vermek gerekirse, bir grup, katılımcıların önyargı deneyimlerini anlattıkları interaktif öğrenme etkinlikleri düzenleyebilir ve böylece kolektif farkındalığı ortaya çıkarabilir.
Durumunuzu analiz etmek için meseleye farklı açılardan bakın. Bir kişinin bakış açısını önyargılı hale getirmek, daha eleştirel görmeyi teşvik eder. Bu makale, karar verirken önyargıların nasıl anlaşılacağını inceleyecektir. Önyargıların belirlenmesi, karar verme sürecinin önemli bir parçası olabilir çünkü uygunsuz veya önyargılı eylemlerden kaçınılmasını sağlar. Herhangi bir kararda objektiflik, öncelikle önyargıların ele alınmasıyla sağlanabilir. Bir proje sonucunun bilmeden adil olmaması riski, durumdan kaynaklanan yanlış bilgileri tanımak için adımlar atıldığında azaltılabilir. Pratik bir örnek olarak, gündem hakkında karar vermeden önce sahip olabileceği olası önyargılar hakkında konuşan proje üyelerinden oluşan bir ekip verilebilir; bu kesinlikle ekibin yalnızca karar alternatiflerini değil, diğer görüşleri de dikkate almasına yol açar.