Davranış Sözleşmesi
Davranış sözleşmesi, insanlar arasında belirli davranışları, beklentileri ve bu davranışlarla ilişkili sonuçları vurgulayan yazılı bir anlaşmadır. Sorumluluk ve kuralların ana hatlarıyla belirtilmesi için gereklidir ve çoğunlukla eğitim ve terapide istenen davranışı ortaya çıkarmak için uygulanır.
Davranış sözleşmesi, esas olarak sözleşmede yer alan kişilerin beklenti ve yükümlülüklerini açıklayan kesin bir belge olarak tasarlanmıştır. Hesap verebilirliği teşvik etmek, iletişimi geliştirmek ve gerekli davranışları, uymanın potansiyel ödüllerini ve kuralları ihlal etmenin sonuçlarını belirterek olumlu davranış değişikliğini teşvik etmek için bir araç görevi görür. Örneğin, bir sınıfta davranış sözleşmesi, bir öğrencinin ev ödevini zamanında bitirmesi halinde ekstra oyun zamanı gibi ayrıcalıklarla ödüllendirileceğini belirtecek şekilde tasarlanabilir.
Bunun gibi bir davranış sözleşmesinin başarılı bir şekilde formüle edilmesi, herkesin koşullar/şartlar üzerinde mutabık kaldığı işbirlikçi bir çabanın sonu/bitişidir. Öncelikle, değiştirmek istediğiniz kesin/sabit davranışları tanımlamalı ve ardından hedeflere ulaşmanın ödülleri ve ulaşmamanın cezaları gibi net hedefler belirlemelisiniz. Örneğin, bir çocuk için davranış sözleşmesi, çocuğa ekran izleme süresi karşılığında ev işlerini yapma sözünü, tamamlamayı işaretlemek için açık (zaman çizelgeleri) kriterler ve buna uymamanın cezalarının listesi ile birlikte açıklayabilir.
Öğrenciler, çalışanlar ve terapi veya danışmanlık alan danışanlar gibi çok çeşitli kişiler davranış sözleşmesinden faydalanabilir. Sınıflarda öğretmenler, öğrencileri eylemlerinden sorumlu olmaya teşvik etmek ve davranışlarını güçlendirmek için bu sözleşmeleri uygulayabilir. Örneğin, bir amir performans sorunlarını ele almak için davranış sözleşmesine başvurabilir, bu da çalışanlar olarak beklentilerimizin ve başarımızı sağlamak için mevcut yardımın farkında olmamız gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.
Davranış sözleşmelerinin uygulanmasındaki zorluklar, her iki yükleniciden birinin adanmışlık eksikliği, beklenti üzerinde kesin bir hakkın olmaması veya uygunluğu doldurmama sözünün yerine getirilmemesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bunlarla başa çıkmanın en iyi yolu, karşılıklı olarak onaylanan bir sözleşme imzalamak, bunu açık bir dille ifade etmek ve gerekli ayarlamalar için düzenli olarak gözden geçirmektir. Açıklamak gerekirse, böyle bir durumda, bir öğrenci sürekli olarak hedeflerine ulaşamazsa, sözleşmenin becerileri ve istekliliği ile daha tutarlı olacak şekilde gözden geçirilmesi gerekebilir.